ADVOKAT SENAD PEĆANIN UPOZORAVA: "Srbija godinama ne izmiruje dugove prema Bosni i Hercegovini na osnovu korištenja..."

Politička previranja i nedostatak dijaloga postali su osnovni razlog zbog kojih je ovo pitanje otvoreno i bez konsenzusa državnih organa dvije zemlje.

  • Mini market

  • 06. Mar. 2023  

  • 2

Bosna i Hercegovina samo sa Crnom Gorom ima riješeno pitanje granice. S Hrvatskom i Srbijom decenijama traju sporovi. Na granici sa Srbijom sporne su četiri tačke na Drini, koje su bitne zbog korištenja hidroenergetskog potencijala. Politička previranja i nedostatak dijaloga postali su osnovni razlog zbog kojih je ovo pitanje otvoreno i bez konsenzusa državnih organa dvije zemlje.

Zvornik, Bajina Bašta, dio teritorije kojom prolazi željeznička pruga Beograd - Bar, dio opštine Rudo koji se nalazi s desne strane rijeke Lim - četiri su sporne tačke u demarkaciji granice Bosne i Hercegovine i Srbije. 

"Mi smo uputili dopis Vijeću ministara i Vijece ministara jasno je zauzelo stajalište da nema korekcije granice prije nego što se ugovor ratificira. Znači, jasan red poteza - ratificirati granicu u oba parlamenta, a potom ići ustaljenim procedurama za korekcije granične crte", navodi član Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine Željko Obradović.

Аdekvatnom rješenju nada se gradonačelnik Zvornika, s obzirom na to da je Zvornik jedan od četiri lokaliteta za koja Srbija traži korekciju.

"Zvornik, kao pogranično područje, jeste jedna od spornih tačaka što se tiče državne granice. Ja se nadam da će viši nivoi vlasti uspjeti naći neko adekvatno rješenje, čime bi se taj problem ovdje i riješio", kaže gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici krajem februara, na prijedlog Denisa Bećirovića, jednoglasno je usvojilo Izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine u vezi s razgraničenjem Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Riječ je o tome da se traže informacije nadležnih tijela, u ovom slučaju Komsije za granice, koja bi nam dostavila dokle se došlo kad je u pitanju vođenje pregovora o postizanju saglasnosti za prijedlog potencijalnog ugovora o granicama, kad je u pitanju Srbija. Potrebno je u nekih 30 dana da se dostavi ta informacija", izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović. (22. 2. 2023)

Uslovi da se riješi pitanje granice Bosne i Hercegovine i Srbije bili su stvoreni i ranije, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Pitanje razgraničenja sa Srbijom treba da se stavi na dnevni red, ali i pitanje razgraničenja s Hrvatskom, smatra Dodik.

"To pitanje treba da se stavi, ali jednako tako i pitanje razgraničenja sa Hrvatskom i to treba da bude pitanje koje će se tretirati isto", kazao je Dodik. (21. 2. 2022)

Bosna i Hercegovina i Srbija su ravnopravni akteri međunarodnog prava, države koje su i čije su granice utvrđene, između ostalog, i Badinterovom komisijоm, ističe za BHRT advokat Senad Pećanin.

"Iza te, naizgled minorne, razmjene teritorija po principu metar za metar, kako je to često i praksa u sličnim situacijama u međunarodnom javnom pravu u odnosima između suverenih i samostalnih nezavisnih država, radi se o tome da bi se na osnovu povlačenja te granice dovelo u pitanje i pravo na korištenje voda iz rijeke Drine, s obzirom na ogromne dugove koje Srbija do sada godinama, pa i decenijama, ne izmiruje na osnovu korištenja voda iz rijeke Drine za potrebe svojih hidrocentrala", objašnjava Pećanin.

Problem granice Bosne i Hercegovine i Srbije je rješiv i treba mu pristupiti stručno u pozitivnoj političkoj klimi, jer neuređena granica postaje problem tek onda kada se ispolitizuje, a zbog neuređenosti najviše trpi stanovništvo koje živi uz granicu, smatraju stručnjaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...