OŠTRA REAKCIJA ČOVIĆEVOG HNS-a, SPOMINJU I "LEGITIMNE PREDSTAVNIKE": "Pozivamo međunarodnu zajednicu i bošnjačke političare da osude poziv vjerskog lidera za pripremu na oružani sukob..."

-Neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv je čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere diljem države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja, poručuju iz Čovićeve nevladine organizacije.

  • Društvo

  • 06. Mar. 2023  06. Mar. 2023

  • 26

-HNS BiH najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u kojoj je, 4. ožujka za MTV Igman, javno pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude.

Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH.

U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara.

Neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv je čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere diljem države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja.

HNS izražava zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera te ponavlja kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.

Legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno su opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njezino članstvo u obitelji Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, navode iz Čovićevog HNS-a.

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...