POLITIČKI RASKOL U SANDŽAKU: Većina funkcionera neće sa Ugljaninom, a Usame prijeti raspuštanjem odbora...

Pregovori su zapali u ćorsokak, prije svega, zbog odbijanja lokalnog odbora da prihvati direktivu iz stranačke centrale u Novom Pazaru

  • Regija

  • 06. Mar. 2023  

  • 1

Sjednica Skupštine Opštine Tutin u Srbiji, koja je bila zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje i ponovo je zakazana za 22. mart.

To je još jučer najavio Kenan Hot, predsjednik tutinske SDA zbog, kako je kazao, pregovora Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka oko formiranja skupštinskih većina na nivou Sandžaka.

Međutim, kako pišu Sandžačke, odlaganje sjednice je zapravo epilog neuspješnih pregovora Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka oko formiranja nove skupštinske većine u Tutinu.

Pregovori su zapali u ćorsokak, prije svega, zbog odbijanja lokalnog odbora da prihvati direktivu iz stranačke centrale u Novom Pazaru, ali dijelom i zbog ogromnih apetita pregovaračke strane iz SPP-a koja traži za sebe ključne funkcije u lokalnoj vlasti, što SDA nije spremna da ustupi.

I u lokalnom odboru Zukorlićeve stranke u Tutinu postoji snažan otpor direktivi stranačke centrale u Novom Pazaru o formiranju lokalne koalicije sa SDA Sandžaka, što je danas i slikovito demonstrirano zajedničkom fotografijom ispijanja jutarnje kahve istaknutih članova SPP u Tutinu.

Kako portal Sandzak danas saznaje, SPP u Tutinu je podijeljen na dvije grupacije. Prvu čine kadrovi lojalni Usami Zukorliću, predvođeni Zaimom Redžepovićem, Omerom Đondićem i Smailom Alićem, a u drugoj, “pobunjenoj grupi” je većina tutinskog odbora SPP, prije svih, Jašar Balić, Ljutvija Balkan, Sajma Dazdarević Sijarić, Emir Hamidović, Rahim Alibašić.

Kako izvor iz SPP Tutina tvrdi, Usame Zukorlić prijeti raspuštanjem tutinskog odbora SPP i nametanjem povjereništva, koje bi donosilo sve odluke.

Kako tvrde Sandžačke, lokalni odbor Sandžačke demokratske partija i Grupa građana okupljena oko Bajra Gegića nisu zainteresovani za dalju podršku SDA Sandžaka koja u nekadašnjem svom bastionu nezaustavljivo gubi bitku za opstanak na vlasti.

Povodom ovih dešavanja, na Facebooku se autorskim tekstom “Časni ljudi brane koaliciju profitera” obratio i dugogodišnji saradnik rahmetli muftije Zukorlića, visoki funkcioner BOSS-a i vijećnik liste “Za dobre Bošnjane“ u BNV dr. Admir Muratović. On, između ostalog, kaže:

-Posljednja dešavanja u Tutinu, odboru SPP-a u ovoj opštini pokazuju da sam, nažalost, bio u pravu…
Sada je odveć jasno da se od početka radi o obračunu sa svim karakternim ljudima koji su svih ovih godina gradili “novu bošnjačku politiku” baziranu na principima, a ne interesu. Poznajem ljude iz odbora SPP-a u Tutinu. Znaju oni da smo zajedno krenuli u osnivanje istog.

Sjećam se kao danas razgovora sa Smakom Alićem u lokalu rahmetli Mehdije Dudića…a onda zimski obilazak sela gdje žive ponositi Bošnjaci ove varoši. Zbog toga me nije iznenadilo da su oni konačno stali na crtu namjeri par pojedinaca na čelu sa bivšim predsjednikom odbora i sadašnjim narodnim poslanikom, Zaimom Redžepovicem… Iako su i oni bili svjesni da kurs stranke nije isti kao za vrijeme Muftije, treba im odati priznanje zbog dosljednosti. To su pokazali i sada….odbijanjem da uđu u koaliciju sa onima koji su uništili Tutin i ponijeli bajrak razbijanja Islamske zajednice. Ja nisam više dio te političke priče, ali hrabro držanje 98% odbora SPP-a u Tutinu i poruka predsjedniku stranke da on nije Luj XIV je dobar signal da unutar ove stranke ima “zdravog razuma jos uvijek”…- navodi se u objavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...