BH. REDITELJ DINO MUSTAFIĆ: “Izjava reisa Kavazovića politizirana i to čini strateški Milorad Dodik"

Nakon najava da kleveta iz građanske parnice, ulazi u domen krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj, Mustafić ističe da to nisu dobre vijesti i da to nije problem samo u ovom entitetu već na nivou cijele zemlje.

  • Mini market

  • 07. Mar. 2023  

  • 1

Dino Mustafić, direktor sarajevskog Narodnog pozorišta za N1 je komentarisao kritike iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini povodom predstave "Idiot" te i druga aktuelna dešavanja.

Nakon što je zbog predstave “Idiot” iz Ambasade Ruske Federacije u BiH stigao niz komentara i kritika, direktor NPS-a Dino Mustafić je navedene kritike uporedio sa najavama zakonskih izmjena u bh. entitetu RS u vezi sa klevetom.

Mustafić ističe da je ovakvo ponašanje nečuveno.

“Ovaj status zadire duboko u pitanje slobode misli, izražavanja, uopšte pojma umjetničkih sloboda. Ne možemo reći da mi u našem društvu nemamo takve tendencije. Imamo čak zakonske regulative poput onih u RS koje se pokušavaju sprovesti”, istakao je Mustafić.

On naglašava da je ostao iznenađen.

“Iznenadio sam se stilom i načinom kojim je napisan i željelo se uvrijediti autore predstave i potom iznijeti niz neistina, laži”, naglašava Mustafić.

Kleveta kao krivično djelo u RS

Nakon najava da kleveta iz građanske parnice, ulazi u domen krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj, Mustafić ističe da to nisu dobre vijesti i da to nije problem samo u ovom entitetu već na nivou cijele zemlje.

“Ja mislim da je to bosanskohercegovački problem”, naglasio je Mustafić i dodao da Milorad Dodik kao lider tamošnje najjače stranke kao uzora ima Vladimira Putina, Viktora Orbana ili primjerice Recep Tayyipa Erdoğana.

“Ti lideri se takmiče ko će po zatvorima imati više novinara, civilnih aktivista, opozicionara ili umjetnika”, objasnio je Mustafić.

Za Mustafića bez ikakve sumnje to je gušenje slobode medija.

Ništa bolja situacija sa slobodom medija nije ni u FBiH, istakao je Mustafić.

“Bilo je takvih postupaka. Vidjeli smo da je RAK pokušao kazniti Face TV”, naveo je Mustafić dodajući da se drakonskim kaznama mediji pokušavaju disciplinirati.

O izjavama reisa Kavazovića

Kada je riječ o izjavama Reisu-l-ulema Husein Kavazović, Mustafić vidi u svemu od ranije poznatu politiku Milorada Dodika.

“Mislim da je njegova izjava politizirana i to čini strateški Milorad Dodik”, rekao je Mustafić i objasnio šta zapravo Dodik radi: “On dodatno zateže etničke odnose i pravi razdor i može nastaviti sa dehumanizacijom muslimana.”

Za Mustafića je imperativ formiranje nove Vlade bh. entiteta Federacija te je ponovio ranije kritičke stavove prema visokom predstavniku u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...