HRVATI NA GRANICI SA SRBIJOM NAPRAVILI HAOS; ODMAH SU UHAPŠENI: Policajci zbog radijacije prebačeni u Beograd

Devet policajaca i carinika je završilo u Somborskoj bolnici.

  • Regija

  • 07. Mar. 2023  

  • 0

Nakon incidenta na izlazu iz Srbije na GP Bezdan, u kojem je u subotu 4. marta u 20.30 sati u prtljažniku automobila kojim je upravljao državljanin Hrvatske pronađena radioaktivna glava gromobrana, devet policajaca i carinika je završilo u Somborskoj bolnici.

Zbog izlaganja zračenju, oni su po preporuci stručnjaka Instituta za nuklearne znanosti “Vinča” upućeni na ljekarski pregled bez obzira na to što nisu pokazivali znake takozvanog akutnog radijacijskog sindroma.

To su potvrdile i dijagnostičke metode kojima raspolaže Somborska bolnica ali zbog nedostatka adekvatne opreme u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće utvrditi jesu li i koliko ozračeni, te su ovih devet službenika MUP-a i Carine Srbije upućeni u Institut za medicinu rada u Beogradu na pregled.

Podsjetimo, zbog ovog incidenta u utorak su uhapšeni državljani Hrvatske L.M.(49), D.T. (36), i A.T. (40), zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

U Institutu za nuklearne znanosti “Vinča” kažu za “Blic“, da su pripadnici MUP-a Srbije zabilježili povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je mjerena visoka doza zračenja.

“Dana 5.03.2023. godine inspektor Direktorata za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i na siguran način transportira i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta ‘Vinča'”, navodi se u odgovoru.

Uhapšeni su saslušani na sudu u Somboru, gdje im je sudac za prethodni postupak odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti bijega.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...