KO VOLI, NEK' IZVOLI: U Austriji osjetno rastu iznosi kazni za "najpopularnije" prometne prekršaje

Povećanje iznosa kazni uskoro stupa na snagu.

  • Auto

  • 07. Mar. 2023  07. Mar. 2023

  • 0

Austrijsko zakonodavstvo priprema nove propise koji bi na snagu trebali stupiti 1. maja ove godine. Pritom će kazne za one najčešće prekršaje drastično skočiti jer procjenjuju da su dosadašnji iznosi preniski da bi imali odgovarajući učinak. Tako bi kazna za korištenje mobilnog telefona u vožnji trebala porasti s 50 na 100 eura.

Istovremeno, kazna za nekorištenje pojasa, odnosno kacige za vozače, raste s 35 na 50 eura, doznaje Revija HAK.

Podsjetimo, prema austrijskom zakonu svi putnici u motornom vozilu moraju biti vezani pojasom. Pritom vozač odgovara za sve putnike mlađe od 14 godina. Kad su pak u pitanju kacige, samo vozači vozila koja imaju dizajn nalik na kabinu i drugu sigurnosnu opremu ne moraju nositi kacigu. 

U Hrvatskoj je kazna za korištenje mobitela u vožnji i nekorištenje pojasa 130 eura, kao i za vožnju na motociklu bez kacige. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...