RAT INFORMACIJAMA: Peskov odbacio tvrdnje da je “proukrajinska grupa” sabotirala Sjeverni tok

“Jasno je da autori napada žele da skrenu pažnju. Ovo je očigledna kampanja dezinformacija koju koordiniraju mediji”, rekao je Peskov za državnu novinsku agenciju RIA Novosti, kako prenosi CNN.

  • Svijet

  • 08. Mar. 2023  

  • 0

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvještaje da je "proukrajinska grupa" izvela napade na gasovode Sjeverni tok prošle godine navodeći da je to dio "kampanje dezinformacija", javlja CNN.

“Jasno je da autori napada žele da skrenu pažnju. Ovo je očigledna kampanja dezinformacija koju koordiniraju mediji”, rekao je Peskov za državnu novinsku agenciju RIA Novosti, kako prenosi CNN.

Njegovi komentari dolaze nakon što je New York Times u utorak objavio izvještaj u kojem se poziva na nove obavještajne podatke koje su pregledali američki zvaničnici da je “proukrajinska grupa” možda stajala iza napada prošlog septembra usmjerenog na isporuku ruskog gasa Evropi.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u sabotažu.

Peskov je također naveo da je zapanjen zbog toga kako američki zvaničnici mogu da “iznesu pretpostavke o terorističkim napadima” na gasovode bez istrage, te je pozvao na “hitnu, transparentnu istragu” incidenta.

I dalje je misterija ko stoji iza ove sabotaže u kojoj su oštećene dvije cijevi za transport ruskog gasa u Evropsku uniju, ciljajući na ključni izvor prihoda za Moskvu. Oba naftovoda su bila zatvorena u vrijeme napada koji je uslijedio mjesecima nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Izvor upoznat sa američkim obavještajnim službama rekao je za CNN da navodi u izvještaju New York Timesa nisu izneseni s velikim povjerenjem i da ovo nije preovlađujući stav obavještajne zajednice. SAD još nisu identifikovale krivca za napad, rekao je izvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...