GRADI SE EVROPSKI MEGA-BORDEL: Lokacija je izazvala brojne reakcije

Amsterdam je godinama razmatrao preseljenje legalne prostitucije dalje od svoje povijesne četvrti crvenih svjetiljki

  • Sex i grad

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 1

Europska agencija za lijekove (EMA) nije zadovoljna planom koji grad Amsterdam razmatra o uspostavi novog "erotskog centra" u blizini njezinog sjedišta, objavilo je u utorak regulatorno tijelo za lijekove.

Amsterdam je godinama razmatrao preseljenje legalne prostitucije dalje od svoje historijske četvrti crvenih svjetiljki, a u februaru je najavio tri moguće lokacije.

Dvije su u blizini nove zgrade EMA-e, koja se nalazi nedaleko od velikih hotela i finansijske četvrti grada.

EMA je 2019. preselila svoje sjedište u Amsterdam, napustivši London nakon što je Britanija izašla iz Europske unije.

Agencija je u saopćenju rekla da je "vrlo zabrinuta" zbog planova za taj centar, koji bi trebao uključivati oko 100 "radnih prostora" za seksualne radnice, kao i barove i zabavu.

Promjena lokacije četvrti crvenih svjetiljki motivirana je zabrinutošću zbog neugodnosti, dilanja droge i pijanstva, rekla je EMA.

"Lociranje erotskog centra u neposrednoj blizini zgrade EMA-e vjerovatno će donijeti iste negativne utjecaje na susjedno područje", ustvrdila je.

Agencija je rekla da je zabrinuta za sigurnost svog osoblja i posjetitelja te je napomenula da ima sporazum s nizozemskom vladom koji garantuje "sigurnost i mir" u njenim uredima.

Prostitucija je u Nizozemskoj legalna od 2000. godine, a prije toga desetljećima je bila tolerirana u četvrti crvenih svjetiljki.

No, četvrt se posljednjih godina mijenja jer se stanovnici žale na pretjerani turizam. U februaru je grad objavio plan o zabrani pušenja kanabisa u četvrti crvenih svjetiljki.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...