OVAJ RUČAK NIKAD NE RAZOČARA: Recept za slasno jelo koje "zove na još"; Potječe iz mađarske kuhinje, ali kod nas se...

Bit će vam potreban 1 kg piletine, pa će biti dovoljno i za goste ako slučajno nalete.

  • Gastro

  • 10. Mar. 2023  10. Mar. 2023

  • 0

Jedno od onih jela koje nas nikad ne razočara je i pileći paprikaš.

Potječe iz mađarske kuhinje, ali kod nas se toliko udomaćilo da ga odavno smatramo svojim. Po želji, može biti i vrlo pikantno što će sigurno oduševiti ljubitelje ljute hrane, a klasična blaga verzija paprikaša zadovoljit će preostala nepca.

Sastojci za pileći paprikaš:

1 kg piletine

2 veće glavice luka

1 čehno bijelog luka

200 ml pasiranog paradajza

500 ml mesnog ili povrtnog temeljca

200 ml kiselog vrhnja

3 velike kašike slatke paprike

pola male kašike ljute paprike

so i biber

1 kašika masnoće po želji

1 kašika škrobnog brašna

Priprema pilećeg paprikaša:

1. Piletinu narežite na manje komade. Koristite dijelove po želji, ali paprikaš će tradicionalno biti najukusniji ako koristite dijelove s kosti, a ne isključivo bijelo meso.

2. Zagrijte mast na vatri srednje jačine i dobro zapecite piletinu sa svih strana.

3. Zatim je izvadite na tanjir i stavite sa strane.

4. Sada na mast dodajte vrlo sitno nasjeckan luk. Malo smanjite vatru i dinstajte ga 10-ak minuta uz miješanje, sve dok u potpunosti ne omekša i ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.

5. Zatim u zdjelu ubacite protisnuti bijeli luk i vrlo kratko ga dinstajte s lukom kako ne bi pregorio i poprimio previše gorak okus.

6. Sada dodajte slatku i ljutu papriku, otprilike pola minute dinstajte sve skupa i zatim podlijte temeljcem te ubacite paradajz, posolite i pobiberite.

7. Ubacite piletinu, poklopite i pustite da sve zajedno krčka na laganoj vatri oko 30 minuta.

8. U kiselo vrhnje umiješajte škrobno brašno.

9. Nakon što se piletina kuhala 30 minuta, ulijte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

10. Po želji dodatno začinite sa solju i biberom.

11. Paprikaš poslužite uz prilog po želji - tjesteninu, njoke, valjuške, pire od krompira ili nešto drugo.

(SB/Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...