Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Bit će vam potreban 1 kg piletine, pa će biti dovoljno i za goste ako slučajno nalete.
Gastro
10. Mar. 2023 10. Mar. 2023
0
Jedno od onih jela koje nas nikad ne razočara je i pileći paprikaš.
Potječe iz mađarske kuhinje, ali kod nas se toliko udomaćilo da ga odavno smatramo svojim. Po želji, može biti i vrlo pikantno što će sigurno oduševiti ljubitelje ljute hrane, a klasična blaga verzija paprikaša zadovoljit će preostala nepca.
Sastojci za pileći paprikaš:
1 kg piletine
2 veće glavice luka
1 čehno bijelog luka
200 ml pasiranog paradajza
500 ml mesnog ili povrtnog temeljca
200 ml kiselog vrhnja
3 velike kašike slatke paprike
pola male kašike ljute paprike
so i biber
1 kašika masnoće po želji
1 kašika škrobnog brašna
Priprema pilećeg paprikaša:
1. Piletinu narežite na manje komade. Koristite dijelove po želji, ali paprikaš će tradicionalno biti najukusniji ako koristite dijelove s kosti, a ne isključivo bijelo meso.
2. Zagrijte mast na vatri srednje jačine i dobro zapecite piletinu sa svih strana.
3. Zatim je izvadite na tanjir i stavite sa strane.
4. Sada na mast dodajte vrlo sitno nasjeckan luk. Malo smanjite vatru i dinstajte ga 10-ak minuta uz miješanje, sve dok u potpunosti ne omekša i ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.
5. Zatim u zdjelu ubacite protisnuti bijeli luk i vrlo kratko ga dinstajte s lukom kako ne bi pregorio i poprimio previše gorak okus.
6. Sada dodajte slatku i ljutu papriku, otprilike pola minute dinstajte sve skupa i zatim podlijte temeljcem te ubacite paradajz, posolite i pobiberite.
7. Ubacite piletinu, poklopite i pustite da sve zajedno krčka na laganoj vatri oko 30 minuta.
8. U kiselo vrhnje umiješajte škrobno brašno.
9. Nakon što se piletina kuhala 30 minuta, ulijte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
10. Po želji dodatno začinite sa solju i biberom.
11. Paprikaš poslužite uz prilog po želji - tjesteninu, njoke, valjuške, pire od krompira ili nešto drugo.
(SB/Zadovoljna.hr)
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 4h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 5h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 5h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 16h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.