NJEMAČKA DOBILA SAVEZNIKE: Sad je upitno i uvođenje norme Euro 7

Na sastanak su stoga pozvani i ministri iz Francuske, Španjolske, Poljske, Mađarske, Slovačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Finske, otkrio je češki dužnosnik.

  • Auto

  • 10. Mar. 2023  10. Mar. 2023

  • 1

Nakon što je Njemačka zaustavila donošenje odluke o zabrani prodaje benzinaca i dizelaša od 2035. godine, upitno je i uvođenje stroge norme Euro 7.

Kako piše Politico pozivajući se na izjave dva diplomata, početkom iduće sedmkice sastat će se češki, njemački i talijanski ministri prometa. Tema sastanka je spašavanje motora s unutarnjim sagorijevanjem koje EU želi zabraniti od 2035. godine u osobnim automobilima. Podsjetimo, odluka o zabrani je u blokadi zahvaljujući angažmanu Njemačke uz Bugarsku, Italiju i Poljsku. 

Dok se čeka mišljenje Europske komisije po pitanju mogućnosti korištenja sintetičkih e-goriva koje forsira Njemačka, na sastanku će se otvoriti i tema o normi Euro 7, koja se između ostalog bavi emisijom ugljičnog monoksida i zagađenjem česticama prašine iz kočnica.

Naime, očekuje se kako će ova norma poskupjeti automobile i do 4.000 eura, a uvela bi se 2025. godine. 

Na sastanak su stoga pozvani i ministri iz Francuske, Španjolske, Poljske, Mađarske, Slovačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Finske, otkrio je češki dužnosnik.

U pitanju su zemlje koje su do sada izrazile zabrinutost oko načina tranzicije na električna vozila. S druge strane, među pozvanima nisu ministri iz zemalja poput Nizozemske, Švedske, Belgije, Danske, Luksemburga, Austrije i Irske, koje snažno podržavaju zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...