FRAPANTNI IZVJEŠTAJI O POSLOVANJU ZA PROŠLU GODINU: Elektroprivreda BiH u plusu 6,1 milion KM, Elektroprivreda HZHB u minusu 81 milion KM

Rekordnim prihodima svakako su doprinijele tržišne cijene električne energije koje su lani bile veoma visoke.

  • Ekonomija

  • 10. Mar. 2023  

  • 5

Elektroprivreda BiH ostvarila je prošle godine rekordne prihode od čak 1,3 milijarde KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ukupni prihode kompanije lani su bili 1.306.901.251 KM. To je rekordan iznos, a u poređenju s 2021. godinom to je rast od skoro 190 miliona KM.

Rekordnim prihodima svakako su doprinijele tržišne cijene električne energije koje su lani bile veoma visoke.

Rashodi su također znatno porasli sa milijardu i 105 miliona KM iz 2021. na milijardu i 296 miliona maraka. No, kompanija je ipak poslovala pozitivno, iako sa manjom dobiti nego godinu ranije. 

Neto dobit prošle godine je bila 6,1 milion KM, što je upola manje u odnosu na 12,3 miliona godinu ranije.

Sa druge strane, Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne d.d. Mostar okončala je 2022. godinu sa gubitkom od 81 miliona KM, pokazuje godišnji izvještaj o poslovanju.

Ovakav negativan poslovni rezultat utjecao je na to da akumulirani gubitak kompanije dostigne čak 185,8 miliona KM.

Nakon dobiti od oko 43 miliona KM ostvarene u 2021. godini, ovo je značajno pogoršanje finansijskog rezultata na koji su najviše uticale loše hidroeloške prilike, zbog kojih je trpjela proizvodnja koja inače u cijelosti počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega na hidroelektranama.

Uslijed toga, Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne morala je uvoziti više električne energije čija cijena je lani na svjetskom tržištu rapidno porasla.

To je vidljivo po ukupnim prihodima koji su smanjeni a oko 75 miliona KM, sa 496,5 miliona KM u 2021. godini pali su na 421,2 miliona KM u 2022. godini.

Istovremeno, ukupni rashodi povećani su na 502,4 miliona KM, nakon 453,5 miliona KM ostvarenih godinu ranije.

Najveću stavku u povećanim rashodima čini nabavna vrijednost prodate robe - 184,3 miliona KM, naspram 115,4 miliona KM u 2021. godini.

Prihodi Elektroprovrede HZHB Mostar iz ugovora sa kupcima iznosili su u 2022. godini 401 milion KM, što predstavlja smanjenje prihoda od 15 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanija je na kraju 2022. godine zapošljavala 2.283 radnika.

Inače, ovo je prvi put u zadnjih šest godina da je Elektroprivreda HZHB poslovala sa gubitkom.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...