SAMANTHA POWER POSLALA SNAŽNU PORUKU IZ SAD-a: "Dodik je na opasnom antidemokratskom putu, inspirisan Kremljom"

“U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske prati druge u regionu na opasnom antidemokratskom putu u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, ušutkaju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta”, napisala je bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama na Twitteru

  • Politika

  • 11. Mar. 2023  

  • 4

Direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power upozorila je da je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik na “opasnom antidemokratskom putu” jer pokušava da uvede zakone “inspirisane Kremljom”.

“U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske prati druge u regionu na opasnom antidemokratskom putu u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, ušutkaju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta”, napisala je bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama na Twitteru, te prenijela jučerašnje saopćenje američke ambasade.

Podsjetimo, američka ambasada u BiH reagirala je jučer na izjave Dodika koji je najavio da bi zakon o “stranim agentima” u RS bio identičan američkom zakonu. Naveli su da je američki model registracije stranih agenata “dijametralno suprotan” Dodikovom pristupu.

“Predloženi zakoni stigmatizirali bi i ušutkali nezavisne glasove u Republici Srpskoj koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike. Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade Republike Srpske i omogućili nesmetano bujanje korupcije. Napadi predloženih zakona na temeljne slobode obeshrabrili bi legitimne kompanije da ulažu u Republiku Srpsku. Ukratko, predloženi zakoni bili bi loši za demokratiju i prosperitet koje stanovnici Republike Srpske žele i zaslužuju“, naveli su iz ambasade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...