NOVO SVJETLO NA PRIČU O DIPLOMI: Objavljeni snimak i dokumenti o diplomi Sebije Izetbegović, glavni akter... (VIDEO)

Glavni akter snimka kojeg je večeras objavila televizija Hayat je dr. Asim Kurjak, koji je u maju 2021. godine izjavio da nije bio mentor pri izradi doktorske disertacije dr. Izetbegović.

  • Društvo

  • 11. Mar. 2023  11. Mar. 2023

  • 49

Objavljeni su novi snimci i dokumenti koji bacaju potpuno novo svjetlo na priču o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebije Izetbegović, a koji negiraju navode o upitnosti magistarske diplome i školovanja u Zagrebu.

Glavni akter snimka kojeg je večeras objavila televizija Hayat je dr. Asim Kurjak, koji je u maju 2021. godine izjavio da nije bio mentor pri izradi doktorske disertacije dr. Izetbegović.

Međutim, objavljen je snimak javne odbrane doktorske disertacije prof. dr. Izetbegović na kojoj je mentor bio upravo dr. Kurjak.

"Čast mi je i zadovoljstvo izvijestiti vas da je Komisija jednoglasno ocijenila da je dr. Sebija Izetbegović uspješno odbranila doktorsku disertaciju i da je tako stekla sva prava koja joj zakonom pripadaju u njenom novom statusu doktora medicinskih nauka", kazao je dr. Kurjak pred ispunjenim amfiteatrom.

Dodao je dr. Kurjak da je u tom trenutku prof. dr. Izetbegović "vjerovatno najmlađa doktorica nauka na svijetu", uputivši joj čestitku na "doprinosu svjetskom fondu znanja", naglasivši da bi ta doktorska disertacija "mogla biti odbranjena bilo gdje u Evropi i svijetu".

U martu ove godine, nakon što su ga ranije objavljeni dokumenti podsjetili da je ipak bio mentor prof. dr. Izetbegović, dr. Kurjak je problematizirao postojanje uvjeta za odbranu doktorske disertacije, odnosno posjedovanje magisterija.

Istu stvar je problematizirao i Senat Univerziteta u Sarajevu, koji je 6. marta poništio prof. dr. Izetbegović zvanje magistrice medicinskih nauka.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je da Izetbegović "nije ispunila sve ispitne obaveze na Medicinskom fakultetu u Sarajevu".

Međutim, među objavljenim dokumentima je i Uvjerenje Medicinskog fakulteta, kojeg potpisuje tadašnji dekan, da je Sebija Izetbegović "položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju".

Objavljen je i Prijedlog projekta doktorske disertacije, u kojem se konstatuje da "kandidat ispunjava sve uvjete zakonom predviđene za prijavu doktorske disertacije", što podrazumijeva i završetak magistarskog studija.

Na objavljenom snimku dr. Kurjak također konstatuje da su ispunjeni svi uvjeti za odbranu doktorske disertacije, što se odnosi i na magistarski studij.

Dr. Kurjak je, podsjeća Faktor, ranije osporavao i pohađanje postdiplomskog studija prof. dr. Izetbegović u Zagrebu.

Objavljeni snimak pokazuje da dr. Kurjak za vrijeme odbrane doktorske disertacije ne negira pohađanje postdiplomskog studija prof. dr. Izetbegović u Zagrebu.

Čak naprotiv, sam se tokom svog obraćanja osvrnuo na taj period.

"Njen rad sam imao zadovoljstvo pratiti tokom burnih ratnih previranja kod mene na klinici", kazao je, između ostalog, dr. Kurjak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...