VELIKI TOM HANKS: "Osvojio" je "Zlatne maline", nagrade za najgore filmove i glumu; Dobitnik dva "Oscara"...

(...) dobio je "Maline" za sporednu ulogu u biografskom filmu "Elvis".

  • Kultura

  • 12. Mar. 2023  12. Mar. 2023

  • 0

Američki glumac Tom Hanks, dobitnik dva prestižna Oscara, dodao je svojoj kolekciji još dvije, malo manje zavidne nagrade, "Zlatne maline" koje se dodjeljuju za najgora filmska ostvarenja i najgoru glumu.

Organizatori te nagrade, koja podsmijava Oscare i holivudsku elitu, ocijenili su da je Hanks imao najgori nastup godine u sporednoj ulozi, glumeći menadžera Elvisa Presleyja u biografskom ostvarenju "Elvis".

Film, koji je dobio dobre kritike, osvojio je osam nominacija za Oscara, među kojima za najbolju mušku ulogu koju igra Austin Butler.

Nažalost, nastup Toma Hanksa nije naišao na isti prijem. Kritičari ga nisu štedjeli smatrajući da je njegov fizički izgled izmijenjen protezama suviše upadljiv. Hanks glumi pukovnika Toma Parkera.

Hanks je, pored Zlatne maline za najgoru mušku sporednu ulogu, dobio nagradu u posebnoj kategoriji "najgori par na ekranu" koji podrazumijeva njegovo rastegljivo lice i smiješan izgovor.

Američki glumac može da se utješi jer nije dobio Zlatnu malinu za najgoru mušku ulogu, koja je pripala Jaredu Letou za glumu u Disneyevom rimejku "Pinokija".

Za najgori film godine je proglašeno ostvarenje "Blonde", biografska priča o Marilyn Monroe.

Zlatna malina dodjeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira 1.000 članova istoimene fondacije, koja parodira američku Akademiju filmskih umjetnosti i nauka.

Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobjednici, koji obično ne dođu na ceremoniju dodjele, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara.

Pobjednici su svake godine proglašeni dan prije dodele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka. 

(Agencije) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...