ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ SASVIM OTVORENO: "Kakva je veza između Hitlera i Vučića (Dodika)?"

On je reagirao na Dodikove prijetnje da će se entitet RS otcijepiti od Bosne i Hercegovine ako mu se ne da imovina države BiH.

  • Politika

  • 12. Mar. 2023  

  • 10

"Nema te zemlje na Balkanu koja je sigurna od pošasti koja je iz želje za pljačkom iz Beograda pokrenula i vodila jedan svjetski i četiri balkanska rata".

Poslanik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine objavio je žestok post na svom Facebook profilu, prenosi Politički.ba.

On je reagirao na Dodikove prijetnje da će se entitet Rs otcijepiti od Bosne i Hercegovine ako mu se ne da imovina države BiH.

Mehmedović je upozorio da se "Dodik igra vatrom".

Politicki.ba njegov post prenosi u cjelosti.

"Bosna i Hercegovina je država i biti će, sa ili bez Dodika i njegovih sljedbenika!

Evo jedne usporedbe kako to izgleda prije nekih 80 godina i danas!I u slučaju "izlaska na Egej u Grčkoj uključujući luku Solun" što je Hitler obećao Srbiji ukoliko dođe do "bilo kakvih teritorijalnih promjena na Balkanu" kao i u slučaju pitanja državne imovine i funkcionalnosti BiH velikosrpski program uvijek vodi isti motiv, "uzimanje u posjed a onda i u vlasništvo teritorije drugih zemalja i imovine na njoj". Ne treba sumnjati da je Srbija u nekom drugom razvoju situacije dobila "izlaz na Egejsko more uključujući Solun" da na tim područjima ne bi bilo više od 5% grčkog stanovništva i da bi Beograd donio zakon o nepokretnoj imovini Srbije koji bi se protezao na te teritorije u Grčkoj. Nema te zemlje na Balkanu koja je sigurna od pošasti koja je iz želje za pljačkom iz Beograda pokrenula i vodila jedan svjetski i četiri balkanska rata (dva pred prvi svjetski rat, jedan na razvalinama Kraljevine Jugoslavije i jedan na razvalinama SFRJ) i inspirirala Hitlera za program bjesomučnog naoružavanja iz budžetskog deficita i potom vojne napade na uspavane susjede koji je doveo do ponovnog svjetskog sukoba i holokousta kojem je Srbija dala zapažen "doprinos".

Prodemokratske, probosanske-antifašističke snage bi moraju pokrenuti snažnu kampanju jačanja svijesti u američkom Kongresu i EU o opasnosti koju predstavlja srpski nacionalni program/srpski svet po stabilnost čitavog Balkana a posebno politika SNSD i njenih koalicionih partnera u Rs.

U toj kampanji bi trebalo zagovarati izlazak jedinice EUFOR-a u Brčko kako bi se obeshrabrile separatističke težnje koalicije okupljene oko SNSD i umanjila snaga istih, kao i obavezu predsjednika Srbije da po slovu Dejtona izjavi da je BiH država bosanskih Srba kojoj trebaju biti lojalni i za čiji se demokratski napredak i funkcionalnost trebaju truditi i da Srbija ne podržava secesiju Rs od BiH i njeno priključenje Srbiji.

Da li je to realno očekivati od današnje vlasti u Srbiji na čelu koje je onaj isti koji bh. građane smatra ostacima osmanskog elementa. (za 1 Srbina ubiti 100 Bošnjaka).

O kakvoj monstruoznoj politici i licemjernom predsjedniku govori zadnjih nekoliko godina u kojima je pokazivao svoje igrokaze i čvrstu vezu sa podzemljem Balkana.

Sagovornike u inostranstvu, uključujući Parlament Velike Britanije, treba upozoriti ako dopuste da Zakon o nepokretnoj imovini Rs stupi na snagu da će dobiti srpski Egej i Solun u BiH i da će roditi aždaju koju više neće moći kontrolirati ni članstvom u EU i NATO.

alt

Srbiji nakon usvajanja takvog zakona u BiH i eventualne ograničene reforme Ustava BiH kojom bi se uveo "srpski član Predsjednistva BiH" iz Rs ništa neće stajati na putu da da zeleno svjetlo rukovodstvu Rs da donese novi Ustav Rs kojom bi Rs definiralo kao entitet srpskog naroda i organizuje referendum o nezavisnosti pozivajući se na elemente državnosti koje bi takvim razvojem situacije dobilo.

Ukoliko je tačna informacija da je tridesetak zemalja u svijetu već spremno da prizna Rs, Srbija bi skoro sigurno svoj ulazak u NATO uvjetovala time da se SAD i EU ne protive priznanju Rs od strane država koje to žele te da ulazak u NATO osigurao i neovisnoj Rs.

Na stranu što po važećem međunarodnom pravu ni Rs ni Srbija na to nemaju pravo. I BiH je po Povelji UN imala pravo na kolektivnu i svoju pojedinačnu odbranu od agresije Srbije i Hrvatske pa je protiv nje uveden embargo na naoružavanje koji je ostao na snazi cijelo vrijeme rata protiv BiH.

I Visoki predstavnik u BiH je kao vrhovni tumač civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma u šta ulazi poseban status ESLJP bio u obavezi provesti sve presude ESLJP u predmetima koje su gradjani BiH iznosili pred Sud pa je donio odluke koje su ojačale dezintegrativne, velikodržavne snage u BiH.

To nije razlog za apatiju i pasivnost već poziv na budjenje, prije svih onih koji u ime BiH danas upravljaju procesima i vrše vlast ili im se samo čini.

Kakva je veza između Hitlera i Vučića (Dodika) jasno je u ovih nekoliko opaski", stoji u Mehmedovićevoj objavi ja Facebooku koju prenosi Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...