ZAHAROVA PRIZNALA DA POSTOJE SUKOBI U VRHU KREMLJA: "Putin to ne može riješiti"

Izjava Zakharove vrijedna je pažnje i podupire nekoliko dugogodišnjih procjena ISW-a o problemima režima u Kremlju i njihove dinamike kontrole informacijskog prostora.

  • Evropa

  • 12. Mar. 2023  

  • 0

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova potvrdila je da postoje unutrašnje borbe u najužem krugu Kremlja, da su prepustili centraliziranu kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom i da ruski predsjednik Vladimir Putin to očito ne može odmah riješiti.

U posljednjem izvještaju instituta za rat (ISW) stoji da su novinari iz Kremlja, akademici i pristaše tzv. Novorosije održali 11. marta u Moskvi forum o "praktičnim i tehnološkim aspektima informacijskog i kognitivnog ratovanja u savremenoj stvarnosti".

Tokom panel diskusije Zakharova je izjavila da Kremlj ne može ponoviti staljinistički pristup uspostave modernog ekvivalenta sovjetskom informacijskom birou za centralnu kontrolu unutarnjeg informacijskog prostora Rusije zbog borbi između neodređenih kremaljskih "elita".

Izjava Zakharove vrijedna je pažnje i podupire nekoliko dugogodišnjih procjena ISW-a o problemima režima u Kremlju i njihove dinamike kontrole informacijskog prostora. U Kremlju postoje unutrašnje borbe između ključnih članova Putinova unutrašnjeg kruga, a Putin je velikim dijelom ustupio ruski informacijski prostor tokom vremena raznim kvazineovisnim akterima.

U isto vrijeme, Putin očito nije u stanju poduzeti odlučnu akciju kako bi povratio kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom. Nejasno je zašto bi Zakharova, iskusna viša glasnogovornica, otvoreno priznala te probleme u javnom prostoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...