"STIŽE PROLJEĆE": Šta ukrajinska vojska najavljuje u svom posljednjem videu?

U međuvremenu ISW je saopćio je da će Ukrajina "vjerojatno provesti ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu" kako bi pojačala svoje snage za buduću protuofanzivu.

  • Evropa

  • 12. Mar. 2023  

  • 0

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video na službenom Twitter nalogu kompilaciju ukrajinskih boraca koji se bore za odbranu svoje zemlje.

"Zašto se i dalje borimo? Ovo je prvi dio našeg odgovora. Drugi dio vidjet ćete u sedmicama koje predstoje", stoji u opisu videa koji je objavilo ministarstvo.

Osim toga, upada u oči hashtag koji je ministarstvo stavilo na objavu u kojoj se kaže da dolazi proljeće, čime najavljuju nešto u narednim sedmicama.

S druge strane, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u intervjuu objavljenom u petak da se Oružane snage Ukrajine pripremaju za protivofanzivu koja će započeti za otprilike dva mjeseca.

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa predsjedničkog ureda, dao je procijenjeni vremenski okvir tokom intervjua za italijanske novine La Stampa. Kazao je da će se ukrajinska vojska prvo usredotočiti na pokušaj zadržavanja kontrole nad gradom Bahmutom.

Bahmut je bio mjesto gdje se vode intenzivne borbe već nekoliko mjeseci, a nedavna procjena Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno previše iscrpljene borbama u tom gradu i drugim područjima da bi pokrenule veliku ofanzivu.

U međuvremenu ISW je saopćio je da će Ukrajina "vjerojatno provesti ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu" kako bi pojačala svoje snage za buduću protuofanzivu.

"Ne žuri nam se, reorganizirat ćemo se iduća dva mjeseca. Umorit ćemo Ruse u Bahmutu, a zatim se fokusirati negdje drugo", rekao je Podoljak, a prenosi La Stampa, prema prijevodu Kyiv Posta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...