AND THE OSCAR GOES TO...: Dodijeljene najveće svjetske filmske nagrade, totalna dominacija filma "Everything Everywhere All at Once"...

Oscara za najbolji film dobio je film "Sve u isto vrijeme", najboljim glumcem proglašen je Brendan Fraser, a zlatni kipić kući je ponijela i Michelle Yeoh u kategoriji najbolje glumice.

  • Kultura

  • 13. Mar. 2023  

  • 0

Završena je 95. po redu dodjela prestižne filmske nagrade Oscar koja se održala u Dolby Theatreu u Hollywoodu, a predvodio ju je poznati televizijski voditelj i komičar Jimmy Kimmel, i to po treći put.

Oscara za najbolji film dobio je film "Sve u isto vrijeme", najboljim glumcem proglašen je Brendan Fraser, a zlatni kipić kući je ponijela i Michelle Yeoh u kategoriji najbolje glumice.

U kategoriji najboljeg filma nominiranu su "Everything Everywhere All at Once", "The Fabelmans", "The Banshees of Inisherin", "Top Gun: Maverick", "Tár", "Elvis", "Avatar: The Way of Water", "All Quiet on the Western Front", "Triangle of Sadness", te "Women Talking".

Zlatni kipić osvojio je film "Everything Everywhere All at Once".

U kategoriji za najbolju žensku ulogu, nominirane su Cate Blanchett za ulogu u filmu "Tar", Ana de Armas za "Blonde", Andrea Riseborough za "To Leslie", Michelle Williams sa svojom ulogom u filmu "The Fabelmans" i Michelle Yeoh iz filma "Everything Everywhere All At Once".

Oscara je dobila Michelle Yeoh iz filma "Everything Everywhere All At Once".

Film "Everything Everywhere All At Once" dobio je šesti Oscar. 

U kategoriji za najbolju mušku ulogu nominirani su Brendan Fraser za ulogu u filmu "The Whale", Colin Farrell za ulogu u filmu "The Banshees of Inisherin", Austin Butler za ulogu u filmu "Elvis", Paul Mescal za ulogu u filmu "Aftersun", te Bill Nighy za ulogu u filmu Living.

Oscara je osvojio Brendan Fraser u filmu "The Whale". 

Peti Oscar za film "Everything Everywhere All at Once" i drugi Oscar za Daniela Kwana i Daniela Scheinerta.

Njih dvojica ovu prestižnu nagradu osvojili su i u kategoriji najbolju montažu, gdje su još bili nominirani: Todd Field za film "Tár", Martin McDonagh za "The Banshees of Inisherin", Ruben Ostlund za "Triangle of Sadness" i Steven Spielberg koji stoji iza filma "The Fabelmans".

U kategoriji za najbolju montažu nominirani su Mikkel E.G. Nielsen za "The Banshees of Inisherin", Matt Villa i Jonathan Redmond za "Elvisa", Paul Rogers za "Everything Everywhere All at Once", Monika Willi za "Tár" i Eddie Hamilton za rad na filmu "Top Gun: Maverick".

Oscara je osvojio Paul Rogers za film "Everything Everywhere All at Once".

Naatu Naatu iz filma "RRR" osvojio je Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Glazbu je napiao M. M. Keeravani, a riječi Chandrabose.

Nominirani su bili "Lift Me Up" — Black Panther: Wakanda Forever, "Hold My Hand" — Top Gun: Maverick, "Ciao Papa" — Guillermo del Toro’s Pinocchio, "Applause" – Tell It Like a Woman, "This Is a Life" — Everything Everywhere All At Once. 

U kategoriji najboljeg zvuka nominirani su "All Quiet on the Western Front", "Avatar: The Way of Water", "The Batman", "Elvis" i "Top Gun: Maverick".

Oscara je osvojio film "Top Gun: Maverick".

U kategoriji najbolji scenarij prema predlošku, nominirani su filmovi "All Quiet on the Western Front", "Glass Onion: A Knives Out Mystery", "Living", "Top Gun: Maverick" i "Women Talking".

Zlatni kipić osvojio je film "Women Talking".

U kategoriji za najbolji originalni scenarij nominirani su filmovi "Everything Everywhere All at Once", "The Banshees of Inisherin", "The Fabelmans", "Tár", "Triangle of Sadness".

Zlatni kipić odnio je film"Everything Everywhere All at Once". 

U kategoriji najboljih vizualnih efekata nominirani su "All Quiet on the Western Front", "Avatar: The Way of Water", "The Batman", "Black Panther: Wakanda Forever" i "Top Gun: Maverick".

Oscara su osvojili Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrettfilm za film "Avatar: The Way of Water". 

U kategoriji za najbolju originalnu glazbu, nominirani su "All Quiet on the Western Front", "Babylon","The Banshees of Inisherin", "Everything Everywhere All at Once" i "The Fabelmans".

Zlatni kipić dobio je film "All Quiet on the Western Front".

U kategoriji za najbolju scenografiju nominirani su filmovi "All Quiet on the Western Front", "Avatar: The Way of Water", "Babylon", "Elvis" i "The Fabelmans".

Oscara je dobio film "All Quiet on the Western Front".

U kategoriji kratkometražnog animiranog filma, nominirani su "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse", "The Flying Sailor", "Ice Merchants", "My Year of Dicks" i "An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It".

Zlatni kipić dobio je film "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse".

U kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma nominirani su "The Elephant Whisperers", "Haulout", "How Do You Measure a Year?", "The Martha Mitchell Effect" i "Stranger at the Gate".

Oscara je dobio Netflixov film "The Elephant Whisperers".

Dodjeljena je nagrada i u kategoriji za najbolji dugometražni međunarodni film. Nominirani su "All Quiet on the Western Front" (Njemački) , "Argentina, 1985". (Argentina), "Close" (Belgija), "Eo" (Poljska), te "The Quiet Girl" (Irska).

Oscara je osvojio njemački film "All Quiet on the Western Front".

Oscari se dodjeljuju i za nabolju kostimografiju. Nominirani su: Mary Zophres za kostime iz filma "Babylon", Ruth Carter koja stoji iza kostima u filmu "Black Panther: Wakanda Forever", Catherine Martin koja je brinula o kostimima u filmu "Elvis", Shirley Kurata iz filma "Everything Everywhere All at Once", te Jenny Beavan za kostimografiju u filmu "Mrs. Harris Goes to Paris".

Oscara je dobila Ruth Carter koja stoji iza kostima u filmu "Black Panther: Wakanda Forever".

Oscar se dodjeluje i za najbolju šminku i frizuru.

Nominirani su filmovi "All Quiet on the Western Front", "The Batman", "Black Panther: Wakanda Forever", "Elvis" i "The Whale".

Oscara za najbolju šminku i frizuru dobili su Adrien Morot, Judy Chin i Anne Marie Bradley za rad na filmu "The Whale". 

U konkurenciji za najbolju fotografiju našli su se filmovi "All Quiet on the Western Front", "Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths", "Elvis", "Empire of Light" i "Tár".

Oscara je dobio "All Quiet on the Western Front".

Nominirani za Oscara u kategoriji kratkometražnog igranog filma su "An Irish Goodbye", "Ivalu", "Le Pupille", "Night Ride" i "The Red Suitcase".

Oscara je dobio "An Irish Goodbye".

Slijedi kategorija najboljeg dugometražnih dokumentarnog filma. Nominirani su - "All That Breathes", "All the Beauty and the Bloodshed", "Fire of Love", "A House Made of Splinters" i "Navalny".

Nagradu odnosi politički dokumentani film "Navalny".

Glumice Angela Bassett ("Black Panther: Wakanda Forever"), Hong Chau ("The Whale"), Kerry Condon ("The Banshees of Inisherin"), Jamie Lee Curtis i Stephanie Hsu ( ''Everything Everywhere All at Once") nominirane su u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Nagradu je dobila Jamie Lee Curtis koja je također glumila u filmu "Everything Everywhere All at Once". To je njezin prvi Oscar. 

Druga kategorija je ona za najboljeg sporednog glumca.

Nominirani su Brendan Gleeson i Barry Keoghan iz "The Banshees of Inisherin", Brian Tyree Henry za ulogu u "Causeway", Judd Hirsch iz "The Fabelmans" ili Ke Huy Quan za rad na filmu "Everything Everywhere All at Once".

Nagradu je osvojio Ke Huy Quan.

Prva kategorija je ona za najbolji dugometražni animirani film. U užem izboru su: "Guillermo del Toro’s Pinocchio", "Marcel the Shell With Shoes On", "Puss in Boots: The Last Wish", "The Sea Beast" i "Turning Red".

Oscara je odnio je film "Guillermo del Toro’s Pinocchio".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...