PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ: „Besramni istup Josipa Juratovića, nema nikakve sumnje da je pravi HDZ-lobista…“

Juratović je prvo poručio da bh. dijaspora nanosi ogromnu štetu BiH a zatim se referirao na mrežu Pangea.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 10

Ne stišavaju se reakcije nakon što je zastupnik u Bundestagu Josip Juratović govorio za RTV HB, neslužbeno medijsko glasilo Čovićevog HDZ-a.

Svoj sud o svemu dao je i Vahidin Preljević, profesor na Folozofskom fakultetu u Sarajevu.

-Nema nikakve sumnje da je Juratović, barem u odnosu prema BiH, lažni socijaldemokrata i pravi HDZ-lobista. No, novi momenat je njegov bezočni napad na kulturu sjećanja na genocid i udar na bosanskohercegovačku zajednicu Pangea u Saveznoj Republici Njemačkoj. On bi da određuje ko ima pravo da govori. Besramno, poručio je Preljević.

Podsjetimo, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u posljednjem intervju za mostarsku televiziju "Herceg-Bosne" iznio je optužbe na račun udruženja Pangea, njemačko-bosanskohercegovačke mreže za ekonomiju, obrazovanje i akademiju osnovane sa ciljem povezivanja profesionalaca, poduzetnika, akademika i studenata bh. porijekla.

Juratović je prvo poručio da bh. dijaspora nanosi ogromnu štetu BiH a zatim se referirao na mrežu Pangea.

"Spomenuli ste mrežu Pangea, a ja se pitam tko je to. To su pojedinci koji su sebi uzeli za pravo ispunjavati neke interese, koji ovdje tvrde da sam ja fašist, islamofob. Ako je to slučaj, ako je (Krsto) Lazarević (član stranke Zelenih) fašist i islamofob, ako je Majić fašist i islamofob, ako je Ivo Komšić fašist i islamofob, Puhalo..., onda se pitam tko su u njihovim očima demokrati i prijatelji BiH", poručio je Juratović ne navodeći argumente za svoje tvrdnje. 

Iz mreže Pangea su odgovorili putem Twittera, poručujući Juratoviću da će ga tužiti ukoliko ne prestane sa medijskom kampanjom klevete i govora mržnje.

"Pangea nije organizacija bošnjačke dijaspore u Njemačkoj, mi smo bosanskohercegovačko udruženje koje povezuje pripadnike svih vjera, etničkih grupa i opredjeljenja. Osim toga, više od 70 posto naših članova njemački su građani koji su rođeni i odrasli ovdje i sada su sastavni dio njemačkog društva. Nazivati ​​nas bošnjačkom organizacijom jednostavno je pogrešno.

Vrlo je lako vidjeti ko vodi Pangea mrežu. Pogled na našu web stranicu prikazuje Upravu i ostale članove, posebno u sklopu našeg mentorskog programa.

Nikada nismo tvrdili da ste "fašist ili islamofob". Isto vrijedi i za novinare Danijela Majića i Krstorevića, koje nikada nismo spomenuli ni u jednoj objavi, tvitu ili slično. Molimo vas da se ubuduće suzdržite od ovih pretpostavki.

Mreža Pangea nije skup nekolicine pojedinaca, već s više od 300 uspješnih stručnjaka kao članova najveće je udruženje takve vrste na njemačkom govornom području.

Ono čemu smo predani također je jasno: glavni fokus mreže je na povezivanju ljudi iz Bosne i Hercegovine s ciljem pružanja obrazovnih prilika i profesionalnih perspektiva.

Također, služimo kao graditelji mostova između Bosne i Hercegovine i Njemačke, Austruje i Švicarske političkom, kulturnom i ekonomskom polju. U isto vrijeme, predani smo europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao buduće članice Evropske unije i NATO-a. Koji je od ovih ciljeva za vas problematičan?

Stoga Vas molimo da prekinete ovu medijsku kampanju klevete i govora mržnje koju ste Vi, gospodine Josipe Juratoviću, iz neobjašnjivih razloga pokrenuli unutar Bundestaga protiv mreže Pangea. U suprotnom smatramo da smo prisiljeni zahtijevati kaznene posljedice u smislu članova 186. i 187. njemačkog Kaznenog zakona za klevetu. Jer granica onoga što se može reći odavno je prijeđena.

Stupit ćemo u kontakt s vašim uredom u Bundestagu kako bismo osobno razgovarali o ovoj temi. Tada također možete upoznati ljude koji stoje iza mreže, kako ste to lijepo rekli", navodi se u odgovoru mreže Pangea. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...