LJUBIŠA ĆOSIĆ UZBURKAO JAVNOST: "Istočno Sarajevo je bedem Republike Srpske, istinski shvatamo da je Banjaluka glavni grad, ali Istočno Sarajevo zaslužuje da bude prestoni grad..."

-U okviru projekta biće urađena vizuelna identifikacija zastave Republike Srpske na Trebeviću, koji je i odlukom Vlade proglašen parkom prirode, kazao je on.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2023  

  • 8

-Istočno Sarajevo je bedem Republike Srpske, istinski svetionik i patriotska priča. Ovaj grad je nastao i rastao zajedno s njom, a danas je jedan od dva republička glavna stuba, kazao je to za “Glas Srpske” Ljubiša Ćosić (SNSD), gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

-Ono što je bitno jeste to da smo mi otvorena sredina - sve što želimo i koliko želimo sebi, želimo i drugima. U tom organizacionom dijelu Republike Srpske želimo i istinski shvatamo da je Banjaluka glavni grad, ali naspram nje postoji jedan grad koji se zove Istočno Sarajevo i zaslužuje da bude prestoni grad, jer se u njemu branila Republika Srpska, a u Palama stvarale civilne institucije Republike Srpske. I mislimo da takav Ustav i najviše odgovara današnjoj organizaciji Srpske. Postoje centri u Republici kao što su Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Zvornik i drugi, u kojima ima mnogo stanovnika i mi to podržavamo, ali centri koji su stubovi Republike Srpske su Banjaluka i Istočno Sarajevo, kazao je Ćosić i najavio izgradnju memorijalnog kompleksa.

-Memorijalni kompleks jeste najznačajniji projekat u sferi kulture sjećanja. Posvećen je stradalim Srbima civilima u 20. vijeku. Na virtuelan način biće prikazano sve što je dio Srba kroz vijekove, i to ne samo onih iz Sarajeva, odnosno današnjeg Istočnog Sarajeva već cijele regije. Kompleks će biti ponos svih generacija i vječni čuvar sjećanja onih koji nisu dočekali uvijek i jedino željenu slobodu. Jednostavno, nije zgoreg ponoviti da je tu riječ o kompleksu u kojem će na jednom mjestu biti prikazana istorija i stradanje Srba u čitavom vijeku na tom području. Zamišljeno je da ga čine, između ostalog, spomenik s likom Bijelog anđela, visine od šest do osam metara, reljefni prikaz tri crkve - Stara, Saborna i Preobraženjska od kojih će staze voditi ka spomeniku, a na LED displejima biće informacije o stradalim sarajevskim Srbima. Na displejima, s druge strane reljefnih prikaza crkava biće imena stradalih. Bukvalno će biti ispričana jedna priča i ona nam je potrebna upravo kako bismo mladim naraštajima prenijeli istoriju i kulturu sjećanja podigli na još viši nivo. Osim toga, potpisan je sporazum s Mitropolijom dabrobosanskom o saradnji. Radna grupa koja prikuplja istorijsku građu koja će biti prikazana na displejima i monografiji do sada je uradila mnogo stvari koje se tiču žrtava u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom, dok ima određenih problema s podacima koji se odnose na Prvi svjetski rat. U okviru projekta biće urađena vizuelna identifikacija zastave Republike Srpske na Trebeviću, koji je i odlukom Vlade proglašen parkom prirode, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...