REAKCIJA UDRUŽENJA ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA: Od visokog predstavnika Christiana Schmidta zatražena smjena Lidije Bradare...

Dopis koji je Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo visokom predstavniku, upućeno je i medijima.

  • Društvo

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 9

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je danas od visokog predstavnika Christiana Schmidta da odmah iskoristi svoja ovlaštenja i smijeni predsjednicu FBiH Lidiju Bradara sa svih državnih i političkih funkcija i zabrani joj politički angažman zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U dopisu koji je Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo visokom predstavniku, ali i medijima, navodi se sljedeće:

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata 92-95. "16 april" Ahmići, zahtijeva da, shodno ovlastima koje su date visokom predstavniku članom V Aneksa 10. (Sporazum o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je  Visoki Predstavnik konačni autoritet u zemlji za tumačenje navedenog Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora i posebno uzevši u obzir član II 1. (d) istog Sporazuma prema kojem Visoki Predstavnik “pruža pomoć, kada to ocijeni neophodnim, u iznalaženju rješenja za sve probleme koji se pojave u svezi s provedbom civilnog dijela Mirovnog ugovora”.

Pozivajući se na Stav XI.2. Zaključaka sa konferencije Vijeća za provedbu mira koji se održao u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, u kojem je Vijeće pozdravilo nakanu Visokog Predstavnika da upotrijebi svoj konačni autoritet u zemlji za tumačenje Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora kako bi pomogao u iznalaženju rješenja za probleme, kako je prethodno rečeno, “donošenjem obvezujućih odluka, kada to bude smatrao neophodnim,” u svezi s određenim pitanjima, uključujući (shodno tački c) ovog Stava i druge mjere u svrhu osiguranja provedbe Mirovnog sporazuma na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta, koje “mogu obuhvatati mjere protiv osoba na javnim dužnostima”.

Podsjećajući da je u Stavku XI.2 Zaključaka navedenog Vijeća za provedbu mira pozdravljena nakana Visokog predstavnika da upotrijebi svoje ovlasti za donošenje obvezujućih Odluka kako bi osigurao, pored ostalog, neometano funkcioniranje institucija;

ZAHTIJEVAMO

od Visokog Predstavnika donošenje ODLUKE o smjeni gospođe Lidije Bradara, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine i zabranu  obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Dana 10.3.2023. godine, gospođa Lidija Bradara je u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca  Darija Kordića, zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu.

Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici  za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Imajući u vidu ODLUKU  Visokog  predstavnika o dopuni Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15 i 35/18) posebno člana 1 stav 6 Odluke”…,ali i ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”,te shodno Kaznenom zakonu FBiH,članu 163 ,stav 5 “Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine ("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016 i 75/2017).

Uzimajući u obzir da   kaznenu odgovornost  gospođe  Lidije  Bradare u vezi s činjenjima i nečinjenjima,  trebaju rješavati nadležna Tužilaštva i Sudovi u skladu s važećim zakonima, o čemu ste u Vašim dosadašnjim izvještajima Generalnom sekretaru UN i naglašavali i zahtjevali, a posebno u zadnjem 62. Izvještaju  Visokog  predstavnika za provedbu mirovnog  sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u dijelu pod nazivom  “Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” navodite : ”Tužiteljstvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetina zaprimljenih kaznenih prijava.  Ova kaznena djela napadaju društvenu  koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti  brzu i odgovarajuću sudsku pozornost. Za razliku od eksplicitnog   negiranja genocida, slučajevi  veličanja  ratnih zločinaca i dalje se redovito javljaju i koče pomirenje. Oni također nisu  procesuirani od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine”

Znajući da svi dosadašnji  Izvještaji  Visokog  predstavnika  upućeni Generalnom sekretaru UN-a, posebno u vrijeme  mandata  gospodina Valentina  Inzka  sadrže poglavlja o negiranju i glorifikaciji  zločina i zločinaca , na čemu Međunarodna zajednica  insistira od uspostave  Dejtonskog  mirovnog  sporazuma  donoseći  niz  odluka i rezolucija u okviru UN i EU, kojima poziva i traži poštivanje i prihvatanje presuda  UN  sudova i poziva političke lidere da ne afirmiraju i glorificiraju  presuđene ratne zločince, te s tim u vezi imajući posebno u vidu  izvještaje  Glavnog  Tužitelja MKSJ/MRMKS  upućene VS UN -a u protekle dvije decenije o negiranju i afirmaciji  i glorifikaciji  zločina  i zločinaca.

Tužiteljstvo je redovito izvještavalo da je poricanje zločina i neprihvaćanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bilo široko rasprostranjeno diljem regije bivše Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci često se veličaju kao heroji. Prihvaćanje istine  iz nedavne prošlosti temelj je za pomirenje i ozdravljenje zajednica u bivšoj Jugoslaviji.

Ovo nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih središta društava u regiji.”(prilog)

S tim u vezi, gospođa  Lidija  Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave  Dejtonskog  Mirovnog  Sporazuma, je morala znati i bila  upoznata da afirmacija i glorifikacija  pravosnažno  presuđenih zločinaca od strane MKSJ/MRMKS predstavlja  potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog Mirovnog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno  KZ BiH i F/BiH, posebno nakon intervencije Visokog  predstavnika  iz 2021. godine u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda, te da njeno javno kontinuirano istupanje u cilju  afirmacije ratnog  zločinca  Daria  Kordića  predstavlja negaciju postojanja žrtava zločina i uvredu o čemu u posljednjem izvještaju VS UN iz novembra 2022. godine piše i glavni Tužilac MKSJ/MRMKS:

“Tužilaštvo poziva sve dužnosnike i javne osobe u regiji da se ponašaju odgovorno i u svim aktivnostima  u prvi plan stave  žrtve i stradanje civila. Trebali bi javno osuditi negiranje zločina i veličanje  ratnih zločinaca, a ne podržavati ih javnom retorikom, razdorničkim akcijama i sredstvima.  Raskid s retorikom iz prošlosti odavno je potreban, a vodstvo u korist  pomirenja i izgradnje mira je hitno potrebno.”

Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost  da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira  Daria Kordića, ratnog zločinca  iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost  je osudila  njezinu djelatnost.

Ista  količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član , koji već pola decenije blokiraju upis  pravosnažnih  presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig  zločina u Ahmićima  zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH.

Pozivamo vas, da odmah iskoristite vaša  ovlaštenja  i da smijenite  lidiju  bradaru, predsjednicu fbih, sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...