ODLAZAK SLAVNOG NOBELOVCA: Bio je poznat i kao zagovornik japanskog pacifističkog ustava i borac protiv nuklearne energije

Nobelovac i japanski književnik Kenzaburo Oe preminuo je u 88. godini, javljaju strani mediji.

  • Kultura

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 0

Japanski književnik i Nobelovac Kenzaburo Oe preminuo je u 88. godini, saopštio je danas njegov izdavač Kodansha.

Oe, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1994. godine, bio je poznat i kao zagovornik japanskog pacifističkog ustava i borac protiv nuklearne energije, prenosi japanska agencija Kyodo.

Oe je bio jedan od najznačajnijih japanskih književnih stvaralaca u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Njegova djela se bave političkim, društvenim i filozofskim temama, poput nuklearnog oružja, neuklapanja u društvo i egzistencijalizma.

U romanu "Jednostavan život" iz 1990. bavio se temom hendikepirane djece u porodici, pošto je i sam imao hendikepiranog sina.

Jedan od njegovih najpoznatijih romana je "Tihi krik" iz 1967. godine, djelo koje prepliće mitove i historiju šumskih sela sa savremenim dobom.

(B92) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...