NASTAVAK SUĐENJA ZA "KORONA UGOVORE": "Kakve veze direktor policije RS ima sa "bjekstvom" prvooptuženog?

Iz dokaza koje je tužilaštvo RS predalo sudu, evidentno je da su, osim za Zeljkovića, za sporni dan 15. septembar 2021. godine provjeravali prelaske granice za Kostreševića, njegovog pratioca Mirka Jovovića i vozača Aleksandra Ostića.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2023  

  • 0

Tužilaštvo RS provjeravalo je prelazak granice direktora policije RS Siniše Kostreševića, na dan kada je, dok su rađeni pretresi u Banjoj Luci, BiH pod nerazjašnjenjim okolnostim napustio bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Iz dokaza koje je tužilaštvo RS predalo sudu, evidentno je da su, osim za Zeljkovića, za sporni dan 15. septembar 2021. godine provjeravali prelaske granice za Kostreševića, njegovog pratioca Mirka Jovovića i vozača Aleksandra Ostića.

To je danas izneseno u nastavku suđenja u predmetu "Korona ugovori" u Okružnom sudu Banja Luka.

Provjere su tražene i za vozača Civilne zaštite RS Milana Jašarevića, i koji je u kritično vrijeme bio stavljen na raspolaganje Nenadu Stevandiću, predsjedniku Ujedinjene Srpske i tadašnjem predsjedniku jednog od štabova u RS, osnovnih tokom pandemije. Zeljković je također član Ujedinjene Srpske.

Tužilaštvo je danas u sudnici izbjeglo da objasni razlog provjera za Kostreševića i ostale, uprkos insistiranju Zeljkovićevog branioca, advokata Jadranke Ivanović.

- Šta oni imaju s tim? To nam nije rekao ni tužilac, ni sud koji je dokaz prihvatio - rekla je advokatica Ivanović.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović naveo je da je sud već ranije objasnio okolnosti.

- Jasno je da je dokaz predat na okolnosti navodnog bjekstva Zeljkovića. Ali, u kakvoj su vezi optuženi i direktor policije RS i zašto tužilac to istražuje - kazala je Ivanović.
Objašnjenje nije dato ni po izlasku iz suda, jer tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević nije željela da odgovori na novinarska pitanja o tome.

Osim Zeljkovića, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, u predmetu "Korona ugovori" sudi se i direktoru firme "Procontrol" Slavku Bojiću (pomaganje u zloupotrebi službenog položaja), bivšem direktoru "Sineks laboratorije" Saniju Crljiću (pomaganje), direktoru agencije "Travel for fun" Saši Markoviću (davanje mita) i direktoru "Promedinga" Draganu Dubravcu (zloupotrebe u postupku javne nabavke).

Na današnjem ročištu završeno je saslušanje svjedoka Dragana Obradovića, tadašnjeg načelnika Službe za ekonomsko-finansijske poslove u IJZ. U dodatnom ispitivanju svjedok je potvrdio da je, prije spornih nabavki maski FFP2 po cijeni od 6,90 KM po komadu, Institut nabavaljao manje količine maski po cijeni od 10 do 12 KM, a ponovio je i da je u kritično vrijeme situacija bila teška i da robe nije bilo.

Svi optuženi u ovom predmetu se terete za milionske zluopotrebe tokom nabavke medicinske i zaštitne opreme u vrijeme pandemije korona virusa u ovom entitetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...