IZ KASPERSKOG DEMANTIRALI NAVODE DA SU POVEZANI SA VLADOM RUSKE FEDERACIJE: "Još 2018. godine naša infrastruktura izmještena je u Švajcarsku"

"Tokom više od 25 godina svog poslovanja na globalnom tržištu, kvalitet, bezbjednost i pouzdanost proizvoda kompanije Kaspersky nikada nije dovedena u pitanje bilo kakvim argumentom ili dokazom iako je često, posebno u vremenima povišenih geopolitičkih tenzija, bilo pokušaja da se to uradi", navode iz kompanije

  • Društvo

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 1

Nakon što je na portalu Slobodna Bosna prenesen tekst pod nazivom: "HDZ-ov KADAR POTPISAO UGOVOR SA DODIKOVIM PROINTEROM: Ruska kompanija Kaspersky instalirat će 'antivirusne' programe u Vijeću ministara BiH!", a izvorno napisan na portalu Istraga.ba, oglasili su se iz kompanije Kaspersky sa demantom, navodeći da kompanija Kaspersky nije ni u najmanjoj vezi sa Vladom Ruske Federacije ili sa bilo kojom drugom vladom u svijetu.

U demantu, koji je proslijeđen redakciji Slobodne Bosne, a kojeg prenosimo u cjelosti, iz kompanije Kaspersky izražavaju žaljenje što nisu kontaktirani niti su dobili priliku da daju svoj komentar na vijest: 

"Dozvolite mi da u ime kompanije Kaspersky izrazim iznenađenje i žaljenje što nismo dobili priliku da prije objavljivanja damo svoj komentar na netačne informacije, zlonamerne insinuacije i banalne interpretacije iznijete u tekstu, ali vam i dalje stojimo na raspolaganju za sva pitanja , voljni da razjasnimo sve nedoumice.

Želim da vas podsjetim na sledeće činjenice koje su grubo ignorisane u tekstu koji je objavljen:

Kompanija Kaspersky je privatna globalna kompanija iz oblasti sajberbezbjednosti, čiji holding je registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koja ni na koji javni ili tajni način nije vlasnički ni organizaciono povezana ni sa Ruskom niti bilo kojom drugom vladom ili njihovim tijelima i organizacijama.

Tokom više od 25 godina svog poslovanja na globalnom tržištu, kvalitet, bezbjednost i pouzdanost proizvoda kompanije Kaspersky nikada nije dovedena u pitanje bilo kakvim argumentom ili dokazom iako je često, posebno u vremenima povišenih geopolitičkih tenzija, bilo pokušaja da se to uradi.

Kompanija Kaspersky je transparentnost, profesionalnost i pouzdanost svojih praksi iskazala nebrojeno puta, posebno kroz GTI inicijativu (Global Transparency Initiative) tokom koje je, između ostalog, još 2018 godine naša infrastruktura u kojoj se obrađuju podaci korisnika, izmještena u Švajcarsku. Od tada, maliciozni i sumnjivi fajlovi koje korisnici Kaspersky proizvoda širom Evrope dobrovoljno dijele sa nama, obrađuju se u dva data centra u Cirihu. Ovi data centri se održavaju po najvišim svjetskim standardima industrije, kako bi se osigurao najviši nivo njihove bezbjednosti.

Bezbjednost i integritet naših servisa i inženjerskih praksi potvrđeni su od nezavisnih autoriteta i njihovih procjena: kroz SOC 2 Audit analizu koju je izvšio auditor iz "Big Four" grupe, i kroz nedavno izvršenu re-sertifikaciju ISO 27001 od strane TÜV Austria.

Kaspersky je kompanija koja postavlja standarde industrije kada je riječ o digitalnom povjerenju i transparentnost. Naši korisnici mogu da izvrše besplatni tehnički i sveobuhvatni pregled naših riješenja u jednom od 8 Centara Transparentnosti širom svijeta, između ostalog i da izvrše pregled naše dokumentacije razvoja softvera, što uključuje i analizu prijetnji (threat analysis), analizu bezbjednosti (secure review) kao i primjenu bezbjednosnih testnih procesa (application security testing processes). Takođe, u ovim centrima, može se izvršiti pregled izvornog koda naših vodećih rješenja, što uključuje Kaspersky Internet Security (KIS), našeg vodećeg proizvoda za pojedinačne korisnike, kao i pomenute Kaspersky Security Center (KSC) kontrolne konzole za proizvode za velike kompanije. Više informacija o svemu ovome dostupno je na našim stranicama: https://www.kaspersky.com/about/transparency

Kako objava nije bazirana na činjenicama i informacijama, već insinuacijama koje nisu u interesu istine i samo nanose ozbiljnu štetu ugledu i poslovanju kompanije Kaspersky, ja Vas molim da sve takve dijelove koje se odnose na kompaniju Kaspersky uklonite što prije i objavite ispravku teksta.

Hvala unaprijed", navodi se u saopćenju za javnost kompanije Kaspersky kojeg je potpisao menadžer korporativnih komunikacija za istočnu Evropu i Izrael Darko Natalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...