BRITANSKI PREMIJER UZBURKAO DUHOVE: "Rat u Ukrajini je izazov, ali prijeti nam JOŠ GORI SUKOB!"

Sunak je opisao Komunističku partiju Kine kao "izazov koji definira epohu", dok je prije bila opisana samo kao "sistemski izazov".

  • Evropa

  • 13. Mar. 2023  

  • 3

Britanski premijer Rishi Sunak predviđa "teško i opasno desetljeće" u velikom pregledu obrane, sigurnosti i vanjske politike, koji je danas objavljen. Upozorio je da ruski rat u Ukrajini i agresija Kine na Tajvan prijete stvaranjem svijeta "definiranog opasnošću, neredom i podjelama".

Dokument na 63 stranice signalizira da je svijet suočen s najvećim rizicima, uključujući i "nekontrolirani sukob" s nuklearnim oružjem. U dokumentu se navodi kako je najizravniji sigurnosni prioritet uhvatiti se u koštac s prijetnjom koju predstavlja ruski rat u Europi, prenosi Sky News

Ipak, upozorava se da bi svaki budući rat u Indo-Pacifiku, gdje su porasle napetosti s Kinom oko Tajvana, mogao imati "globalne posljedice veće od sukoba u Ukrajini". Iako u dokumentu nisu promijenjene temeljne ocjene izvorne recenzije, objavljene 2021., što je bilo prije ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, jezik je u ažuriranoj verziji oštriji. 

Najavio dodatna ulaganja u vojsku

Sunak je opisao Komunističku partiju Kine kao "izazov koji definira epohu", dok je prije bila opisana samo kao "sistemski izazov". Tvrdi kako je rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bio napad na britansku, ali i širu europsku sigurnost. Pojasnio je kako se sigurnosno okruženje promijenilo u posljednje dvije godine, s intenziviranjem prijetnji i izazova.

"Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, ugrožavanje opskrbe hranom i energijom te neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji s agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu, prijete stvaranjem svijeta definiranog opasnošću, neredom i podjelama - i međunarodnim poretkom povoljnijim za autoritarizam", napisao je u predgovoru.

Kao rezultat rastućih prijetnji, Sunak je najavio dodatne 3 milijarde funti u sljedeće dvije godine za nuklearno oružje i podmorničku flotu Ujedinjenog Kraljevstva, kao i dodatnih 1.9 milijardi funti za zalihe municije.

"Razvija se sve veći broj naprednih sistema oružja"

Dokument je objavljen uoči vladinog budžeta u srijedu. U njemu je izložen plan povećanja izdataka za obranu Ujedinjenog Kraljevstva na 2.5% BDP-a, s nešto više od 2%, ali bez postavljanja vremenskog okvira.

"Postoje sve veći izgledi da će se međunarodno sigurnosno okruženje dodatno pogoršati u nadolazećim godinama, s porastom i diverzifikacijom državnih prijetnji u Europi i šire. Rizik od eskalacije veći je nego u bilo kojem trenutku u desetljećima, a sve je veći broj naprednih sistema oružja razvijen i testiran ili usvojen", stoji u dokumentu. 

"Postoji sve veća prijetnja od Irana"

Dodatno, naglašava se da slabljenje niza sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije izaziva zabrinutost. "Mehanizmi strateške stabilnosti koji su u 21. stoljeću pomogli ublažiti rizike od nesporazuma, pogrešnih procjena i nenamjerne eskalacije nisu se razvili tempom koji je potreban da se osigura da se natjecanje ne prelije u nekontrolirani sukob", navodi se u tekstu. 

"Napetosti u Indo-Pacifiku rastu i tamošnji sukob mogao bi imati globalne posljedice veće od sukoba u Ukrajini", dodaje se. Također, ističe se sve veća prijetnja Irana, koji napreduje u programu nuklearnog oružja. Spominje se i Sjeverna Koreja, koja "nastoji razviti svoje nuklearne sposobnosti dok provodi regionalno destabilizirajuće aktivnosti u pokusima s projektilima koji prijete njezinim susjedima".

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...