„ŠTA BI, PRPA, MILORADE…“: Dodik promijenio ploču, društvene mreže gore, burne reakcije iz susjedstva…

„Slobodna Bosna“ odabrala je samo komentare koji nisu uvredljivog sadržaja.

  • Mini market

  • 15. Mar. 2023  15. Mar. 2023

  • 5

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon najnovije objave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

-Prihvatam da se napravi zakon o medijima, ali da ga predloži novinarska zajednica. Jer ako to pokrene vlast, opet će biti da hoćemo da gušimo medije. Neka taj zakon bude usklađen s ustavno-pravnim sistemom Srpske, ja se slažem i neću to osporavati, poručio je Dodik na Twitteru.

Nakon Dodikovog istupa uslijedile su brojne reakcije. „Slobodna Bosna“ odabrala je samo komentare koji nisu uvredljivog sadržaja.

-Pozicija novinara u redakcijama na značajnom broju medija je ponižavajuća. Mediji na taj način ne doprinose afirmaciji novinara, nego se tu, najčešće traže, podanici koji su daleko više izloženi pritisku od samih redakcija i pojedinaca u njima nego u državi. Mislim da je u BiH, pa i u RS medijska sloboda apsulutna, ali je sloboda uvijek ograničena slobodom drugih”, kazao je u intervjuu za UNA portal Milorad Dodik.

Na pitanje šta misli da su razlozi zbog kojih je Johann Sattler zatražio da se povuče sporni prijedlog zakona, Dodik je odgovorio:

-Razlozi su ta njihova struktura koja se pobunila. Ti novinari tamo koji sada slave taj navodni sukob s nama,”kvazi novinari” koji će sada dobiti više novca od tih svojih šefova, kao što se to i očekuje. Oni su postali jedni od bogatijih ljudi u Banjaluci. Kad bi ušli u neko njihovo realno stanje, vidjeli biste šta je pravi razlog. Mislim da bi ne postojanje takvog jednog zakona uništilo novinarstvo i da danas nemamo kvalitetnih novinara u smislu javno-društvene afirmacije koja je potrebna za svako zanimanje, pa i novinarsko.

Ovaj zakon nije usmjeren protiv ni jednog novinara, to je zakon za istinu ne promoviše laž i netačnosti. Niko vam u Evropi neće reći da oni nemaju takve zakone, imaju, ima i Amerika. U Njemačkoj imate zakon gdje je kleveta krivično djelo, ali ima još nešto, sramoćenje po njihovoj definiciji je teže krivično djelo. A vidite šta se dešava u  čitavoj BiH, zato BiH, nažalost ne može da ide dalje. Nažalost mediji su pokušali da profilišu i samu političku scenu i na kraju tog puta njihovoga, klevetničkog, ništa. Samo društvo ostaje bolesnije, manje sređeno i sposobno. Ovdje se radi o afirmaciji javno izrečene riječi, kao što mi političari kad govorimo, bez obzira kako izgledali robusno u jednom trenutku, mi smo izloženi sudu javnosti, izloženi smo odgovornosti na izborima i mnogo čega drugog.

Na dnevnom redu NSRS su izmjene i dopune Krivičnog zakona, novinari kažu da bi trebao Zakon o medijima koji bi riješio sva ova pitanja, da li je moguće da se kroz ovaj zakon sve to uredi, i hoćete li razmisliti o tome?

-Prihvatam da se napravi jedan takav zakon, ali da ga naprave novinarske zajednice, jer ako mi to pokrenemo, opet će biti da hoćemo da gušimo medije. Neka napravi taj prijedlog novinarska zajednica i neka ga uskladi sa ustavno-pravnim sistemom i ja se slažem i neću ih osporavati. Ako bi mi to pokrenuli opet bi bilo da mi to nešto regulišemo, jer pozicija novinara u redakcijama na značajnom broju medija je ponižavajuća. Mediji na taj način ne doprinose afirmaciji novinara, nego se tu, najčešće traže, podanici koji su daleko više izloženi pritisku od samih redakcija i pojedinaca u njima nego u državi. Ja mislim da u BiH, pa i u RS medijska sloboda je apsolutna, ali je sloboda uvijek ograničena slobodom drugih. Neki su tu slobodu  proglasili neograničenom, ali ona to ne može biti, ona je uvijek ograničena slobodama drugim, kazao je Dodik.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...