GOOGLE LOVI KORAK S KONKURENCIJOM: Umjetna inteligencija dolazi u Gmail, Google Docs...

Google će uskoro unutar Workspace proizvoda ponuditi načine za stvaranje teksta i slika u sklopu mahnitog natjecanja s konkurentima u utrci umjetnim inteligencijama.

  • HiTec

  • 15. Mar. 2023  15. Mar. 2023

  • 1

Google je najavio niz značajki za Google Docx, Gmail, Sheets i Slides koje koriste generativnu umjetnu inteligenciju. Značajke će, piše Verge, omogućiti stvaranje, sažimanje i smišljanje teksta uz pomoć umjetne inteligencije unutar Google Docsa, generiranje cijelih emailova temeljenih na nekolicini natuknica te uvođenju i stvaranju slika, zvuka i videa generiranih umjetnom inteligencijom u Slidese (slično značajki u Microsoft Designeru kojeg pokreće DALL-E i Canvi koju pokreće Stable Diffusion).

Ova objava potvrđuje da Google pokušava uhvatiti korak s konkurencijom koja umjetnu inteligenciju već koristi u nekim od svojih proizvoda. Microsoft je, podsjetimo, u veljači u Bing ubacio chatbota pokretanog ChatGPT-om, dok je Google ostao u prašini - što zbog neočekivanog Microsoftovog izazova, što zbog činjenice da Bing ima neusporedivo manje korisnika pa samim time predstavlja manji raspon potencijalno negativnih posljedica.

Bilo kako bilo, Microsoftov potez je navodno potaknuo Google da upali 'crvenu uzbunu' što znači da su direktori svim zaposlenima naredili da u proizvode hitno počnu uvoditi elemente pokretane umjetnom inteligencijom. Google, doduše, igra puno oprezniju igru od Microsofta. Kompanija alate za automatsko pisanje dokumenata u Docsu i Gmailu ovih dana dostavlja malom broju odabranih testera u SAD-u te naglašava da ovi proizvodi neće vidjeti tržište prije drugog dijela ove godine. Premda nemamo točan dan izlaska, znamo koje nadogradnje stižu.

  • Gmail će dobiti mogućnost izrade prijedloga, sažimanje i poredavanje sadržaja kaslića.
  • Docs će dobiti mogućnost kolaborativnog smišljanja, lekture, pisanja i prepravki dokumenata.
  • Slidesi će dobiti automatsko generiranje slika, zvuka i videa.
  • Sheets će dobiti automatsko ispunjanje kartica, generator formula i kontekstualnu kategorizaciju sadržaja
  • Meet će dobiti nove pozadine, kao i mogućnost sumiranja određenih dijelova sastanka i generiranja bilješki
  • Chat će dobiti radne liste

Valja naglasiti da Microsoft slične stvari pokušava uvesti u programe unutar Officea, uključujući Word, Teams i Outlook. Microsoft je nakon objave o uvođenju umjetne inteligencije u svoje proizvode prozvao Google i najavio njihov 'skorašnji pad s trona', no valja voditi računa da se bitka ne vodi samo u pretrazi, već i u području softvera za produktivnost. Kompanija je najavila događaj 'Budućnost rada uz umjetnu inteligenciju' koji će se održati 16. ožujka.

Srljanje prema isporuci umjetne inteligencije javnosti dolazi sa nizom potencijalnih opasnosti. Programi za generiranje teksta vrlo su nepouzdani te 'haluciniraju' pogrešne informacije koje samopouzdano predstavljaju kao činjenice. Također su poznati po čestom korištenju rasističkih i spolnih predrasuda koje se mogu pronaći u podacima kojima su trenirani.

Dok Google ovu tehnologiju integrira u postojeći softver, naoko nasumične greške bi mogle uzrokovati vrlo ozbiljne probleme. As Google integrates this technology into its enterprise software, these failings could cause major issues. Što ako Googleov AI sažme vaš sastanak i krivoj osobi pripiše citate ili ideje? Ili ako marketinški email generiran umjetnom inteligencijom izmisli nove klijente ili proizvode? U današnjoj objavi Google je ostavio standardnu poruku u kojoj pere ruke uz riječi 'Umjetna inteligencija ponekad griješi, ponekad vas oduševi s nečin neobičnim i ponekad joj treba vodstvo'. Dok je mnogima smiješno gledati kako se Microsoft Bing neočekivano krene raspadati, njegovi korisnici se neće smijati kad im 'nešto neobično' uzrokuje masivne novčane gubitke.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...