KOMENTAR DRAŠKA ĐURANOVIĆA: "Pa što ako na Belvederu…"

Nakon što je otkriveno da je predsjednički kandidat Jakov Milatović bestidno slagao pozivajući se na neizgovorene riječi francuskog ambasadora Timonijea, postavlja se teško pitanje: da li je Milatović i ranije bio voljan da, zarad političkog interesa, gazi preko ljudi, kao što je, koliko juče, rušio autoritet francuskog ambasadora?

  • Regija

  • 15. Mar. 2023  15. Mar. 2023

  • 2

Piše: Draško ĐURANOVIĆ (Pobjeda)

Samo nekoliko sati trajala je laž predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića.

Gostujući u ponedjeljak veče na srpskoj televiziji Adria, jedan od lidera Pokreta „Evropa sad“ optužio je Socijaldemokratsku partiju i kandidatkinju za predsjednicu Crne Gore Draginju Vuksanović-Stanković da vode - ,,nacionalističku, desničarsku politiku, politiku prošlosti i krajnje fašističku politiku“.

Dakle: crnogorske socijaldemokrate, antiratna partija od početka devedesetih godina, članica Socijalističke internacionale goli su – fašisti. I to ne misli samo Milatović, već - kako je posebno naglasio - njegovi međunarodni prijatelji.

Da bi pojačao argumente satanizacije, Milatović se pozvao na važan autoritet: ustvrdio je da je teške ocjene o SDP-u plasirao niko drugi do - ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Uveče izrečena laž postala je očigledna već ujutro.

- Duboko poštujem SDP kao partiju, a Draginju Vuksanović-Stanković kao predsjedničkog kandidata – saopštio je za Antenu M ambasador Francuske Timonije, koji je kandidatkinji SDP-a, ,,kao jedinoj ženi kandidatu“, zdušno poželio ,,hrabrost i odvažnost u demokratskoj borbi uz evropske standarde“.

I, što ćemo sad?

Još je Čerčil plasirao onu čuvenu izreku da se ,,najviše laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji“.

Ostavimo sad ljubav i lov, možda je u tome jedan od lidera PES-a vješt u obmanama, ali mlađani Milatović je zaista pretjerao sa lažima u politici. Pokazao je svu bezobzirnost politike „Evrope sad“, ličnu beskrupuloznost, ali i bahatost koja ovdje odavno nije viđena. Niko ovdje, tako javno, nije pokušao da falsifikuje, zloupotrijebi i iskoristi ime stranog diplomate kao što je to učinio Jakov Milatović.

I onda, zakonomjerno, moraju se postaviti pitanja: ako se jedan od lidera „Evrope sad“ drznuo da zloupotrijebi ime ambasadora Kvinte i obmane javnost, lažno se pozivajući na neizgovorene riječi gospodina Kristijana Timonijea - na što je sve spreman Jakov Milatović zarad preuzimanja vlasti?

I još gore: da li je i ranije bio voljan da, zarad političkog interesa, gazi preko ljudi, kao što je, koliko juče, rušio autoritet francuskog ambasadora?

,,Pa što ako na Cetinju pogine deset Crnogoraca“! Ta rečenica se kao velika sjenka nadvila nad Jakovom Milatovićem od vremena dramatičnih belvederskih dešavanja.

Nikada nije razjašnjeno ko je u noći između 4. i 5. septembra 2021. godine - u času kada su građanke i građani na Belvederu stajali uspravno u otporu ustoličenju mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru – komandovao crnogorskom policijom i helikopterskom jedinicom Vojske Crne Gore.

Ostalo je zapisano, o čemu je Pobjeda izvještavala, da je akcija ustoličenja, odnosno prevoza sveštenika Crkve Srbije prvobitno bila planirana magistralnim putem Podgorica - Cetinje, iako su bezbjednosne provjere govorile da bi to moglo da dovede do teških sukoba sa građankama i građanima okupljenim na Belvederu. U tih nekoliko sati prije nego što će zora svanuti, prema svjedočenju tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, došlo je do ,,prekida komandnog lanca“ i postojale su razne ideje.

Oni ekstremniji su zahtijevali da se akcija odvija po planu, da se razbije barikada na Belvederu po svaku cijenu, razumniji su odbijali takve ideje, među njima i direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Nedaleko od njih, okupljeni u takozvanoj WAR sobi, odnosno kabinetu gdje su, osim premijera Krivokapića i tadašnjeg direktora ANB-a Dejana Vukšića, bili i ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović Olivera Injac, uz neobičan dodatak za vanredne prilike – nazočnost poslanika Marka Milačića i Moma Koprivice.

Ko je i kako preuzeo komandu, nikada zvanično nije saopšteno. Ali je bilo svjedočenja da je jednu od radikalnih ideja zagovarao baš Jakov Milatović, izgovorivši sad već zlokobno čuvenu rečenicu - ,,Pa što ako na Cetinju pogine deset Crnogoraca!“ I to, navodno, na izlasku iz WAR sobe i pred više ljudi koji su bili unutar te para-policijske komande.

Mjesecima kasnije, Jakov Milatović i Pokret „Evropa sad“ demantovali su te tvrdnje, govoreći da je u pitanju bestidna laž namijenjena kompromitaciji lika i djela bivšeg ministra ekonomije.

Za budućnost mladog političara Milatovića, ali i za budućnost političkih odnosa u Crnoj Gori, bilo bi dobro i ljekovito ako se ispostavi da sadašnji predsjednički kandidat nema tako tešku hipoteku.

Problem je, međutim, što nakon laži koju je plasirao u ponedjeljak veče, kada je svjesnom neistinom ponizio i sebe i crnogorsku politiku, Jakov Milatović nije osoba kojoj se može bezrezervno vjerovati na riječ.

Jer, što ako...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...