SLAVEN RAGUŽ OTVORENO PRIZNAO: "SDA se ne može zaobići u formiranju Vlade Federacije BiH..." (VIDEO)

Stranka koja ima daleko najveći broj zastupnika uživa demokratsko, ali i ustavno pravo da bude dio vlasti.

  • Politika

  • 15. Mar. 2023  

  • 2

Jasno je bilo ko su izborni pobjednici nakon održanih izbora prošle godine. Jasno je bilo ko se ne može izbjeći u formiranju Vlade FBiH.

Narodski rečeno, na mišiće uz punu podršku Međunarodne zajednice pokušalo se, ali iz dana u dan jasno je da se bez SDA neće moći. Stranka koja ima daleko najveći broj zastupnika uživa demokratsko, ali i ustavno pravo da bude dio vlasti. Ipak, to se blokira, a blokiraju oni koji optužuju SDA za blokadu. Oni, kažu, ne bi blokirali. Tri su opcije za formiranje Vlade Federacije. Prema dvije opcije Vladu čini SDA, prenosi televizija Hayat.

Hrvatska republikanska stranka ima jednog zastupnika u Zastupničkom domu. Slaven Raguž sumnja da će njegov glas odlučiti o novoj većini. No potcrtava ono što je govorio i prije pet mjeseci.

"Ja od početka govorim da se SDA neće moći zaobići u Vladi FBIH. Lagano dolazimo na to moje. Tri su opcije . Jedna je da se stvara nova koalicija – SDA, SDP i HDZ BiH. (REZ) Druga opcija je da imamo g.Novalića u protutustavno tehničkom mandatu i dalje", objašnjava Raguž.

A treća opcija protiv koje je i HRS je novo nametanje izbornih pravila od strane Visokog predstavnika. Niko takvo riješenje ne priželjkuje osim NIP-a i SDP-a, koji su zanimljivo, prije godinu dana bili učesnici protesta ispred OHR-a, protiveći se nametanju izmjene Izbornog zakona. Ipak, iz SDA su pružili ruku saradnje, a zastupnik Hamdija Abdić iz SDA smatra da će se koalicija iz USK preliti na Federaciju.

"Mi se nadamo da bi se to moglo preliti na FBIH. Za sad to još nije izvjesno, ali se nadamo u ovim konstalacijama odnosa i svega ostalog ako ćemo pratiti Ustav. Mislim da je svima jasno da ovakvo stanje ne može ostati, da Šmit neće reagirati, nadam ser da će ovi koji imaju kapacitet da će sjesti dogovoriti jedno čvrsto partnerstvo i koaliciju".

Trojka je iznevjerila NES i SBIH u USK. Pitanje je koliko će vremena proći prije nego budu iznevjereni i u Federaciji. Biranim riječima je NES-ov zastupnik Mirza Batalović komentarisao mogućnost prekompozicije vlasti u Federaciji. Prethodno je predsjednik KO NES-a Mustafa Ružnić dao naslutiti da bi se to moglo i desiti.

Nema niko ekskluzivno pravo da kaže ja neću sa ovim ili s onim. I jedne i druge je birao narod, i oni su tu rade za narod i zbog toga je on to kazao da stabuilna koalicija je bitna za FBIH i državu BiH", kaže Batalović.

Niko od zastupnika HDZ-a i SDP-a nije želio komentarisati mogućnost prekompozicije većine unutar zastupničkog doma. Pogotovo se to odnosi na SDP koji je, dok je bio u opoziciji bio dostupan medijima. Isti način komunikacije imali su i godinama ranije dok su bili na vlasti u tzv Alijansi za promjene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...