MILORAD DODIK UZBURKAO DUHOVE: "To više nije ono Sarajevo, to nije Sarajevo uglednih srpskih intelektulaca, grad Emira Kusturice..“

On je poručio da je Republika Srpska bila i ostala njihov dom i ognjište, mirno utočište u kojem su nastavili da žive, grade i rade svoji na svome.

  • Politika

  • 16. Mar. 2023  19. Mar. 2023

  • 38

Milorad Dodik , predsjednik bh. entiteta Republika Srpska ponovo je uzburkao javnost iznoseći niz neistinitih tvrdnji o proteklom ratu i agresiji na BiH, iskoristivši priliku da oblati glavni grad Bosne i Hercegovine.

-Sarajevski Srbi najveći stradalnici proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i, uz borce Sarajevsko-romanijske regije, najzaslužniji za stvaranje Srpskog, danas Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

„Ti tragični pucnji bili su okidač za sarajevske Srbe da u gradu u kojem su rođeni, stasavali, radili, ženili se, udavali, rađali djecu, stvarali porodice i svoje domove nema više mjesta za njih. Tada su prvi Srbi krenuli iz Sarajeva na put. bez povratka Nekoliko godina kasnije, u zimu 1996. godine otpočeo je masovni egzodus naših sunarodnika Tragične i potresne slike sarajevskih Srba koji su u rukama nosili zavežljaje, ikone i drvene kovčege sa tek iskopanim kostima svojih najmilijih obišle ​​su svijet, koji je kao po matrici bio i slijep i gluv i nijem na izbjegličku muku našeg naroda”, rekao je Dodik.

-Danas, 27 godina poslije i dalje su svježe scene u kojima kolone kamiona, automobila, konjskih zaprega napuštaju sarajevsku kotlinu, a Srbi po tko zna koji put u svojoj povijesti kreću u izgnanstvo i to iz Sarajeva, do tada trećeg grada u svijetu po njihovoj brojnosti, nakon Beograda i Čikaga.

 Egzodus sarajevskih Srba jedan od najpotresnijih događaja u istoriji Republike Srpske, jer je taj hrabri narod sve vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata čuvao, branio i odbranio svoja vjekovna ognjišta, da bi na kraju, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bio prinuđen da sve napusti, jer nisu željeli da nastave život sa onima koji ih nisu prihvaćali ni tada, kao što ih ne prihvaćaju ni danas. To više nije ono Sarajevo, to nije Sarajevo uglednih srpskih intelektualaca, grad Emira Kusturice, već grad bez Srba, iz kojeg je protjerano njih 150.000. Zato je naša dužnost i obaveza da nikada ne zaboravimo sarajevske Srbe i njihovu patnju kroz koju su prošli. Taj narod moramo da poštujemo, kao i njihovu hrabrost, ponos i odlučnost da krenu ispočetka, cijeneće slobodu i mir u svojoj Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

-Sarajevski Srbi su prošli golgotu, svjesni da su se sigurno utočište našli u svojoj Republici Srpskoj, koje im Sarajevo više nikada nije moglo pružiti. Ti ljudi su podnijeli neizmjernu žrtvu za stvaranje Srpske, zajedno sa 4.210 poginulih boraca, dok je njih 3.500 dalo dijelove tijela. Nijemi svjedoci ovog tužnog i tragičnog događaja su bijeli krstovi na Vojničkom groblju 'Mali Zejtinlik' na Sokocu. S toga samo da ne možemo zaboraviti, već teško možemo i oprostiti nepreglednu kolonu i tragediju koju su prošli sarajevski Srbi, zajedno sa svojim preminulim srodnicima, ženama, djecom i starcima, rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska bila i ostala njihov dom i ognjište, mirno utočište u kojem su nastavili da žive, grade i rade svoji na svome.

“Institucije Srpske će nastaviti da njeguju kultura sjećanja, čuvaju naš nacionalni identitet, našu vjeru, jezik i pismo i ponosno ih ostave u nasljeđenim novim generacijama i svojim potomcima da pamte i nikad ne zaborave”, naveo je Dodik prešućujući spomenuti koji je glavni krivac za poziv sarajevskim Srbima da napuste svoja vjekovna ognjišta.

(SB)

Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...