"SB" NA PRESSU TROJKE; NERMIN NIKŠIĆ I O VLADI I O BLOKADI: “Dobio sam uvjeravanja da ostaju na pozicijama na..." (FOTO)

(...) kojima smo se dogovorili.

  • Politika

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 45

Održana je press konferencija lidera Trojke (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) oko formiranja vlasti u Federaciji BiH. Nermin Nikšić, lider SDP BiH, kategorično je kazao "Ili ćemo imati Vladu ili blokadu"

Oko konstituisanje federalne vlasti, rekao je da se ide dalje, te da je imao razgovor sa partnerima USK koji su napravili vlast sa SDA. “Dobio sam uvjeravanja da ostaju na pozicijama na kojima smo se dogovorili. Pratit ćemo i vidjet kako će se to razvijati. Očekujemo da do kraja zakonskog roka vidim da li je rukovodstvo Federacije spremno da prihvati parlamentarnu većinu u oba doma parlamenta Federacije i podrži Vladu ili ćemo imati blokadu”, istaknuo je Nikšić.

Komentarisao je i to što se Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e našao na crnoj listi SDA.

“Prošli put kad je kao direktor OSA-e priveden, rekao sam da je to državni udar, jer ljudi sa takvih pozicija se ne privode, nego se trebaju smijeniti. Sada nije na toj poziciji, a da imamo vladavinu prava, danas bi Tužilaštvo tražilo od ambasade dokaze i na informativni razgovor bi bili pozvani ljudi”, kazao je Nikšić, piše N1.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković najavio je da će koalicioni partneri vrlo brzo na federalnom nivou ispoštovati zakonski rok u kojem će njihov kandidat za mandatara za imenovanje novoga saziva Vlade FBiH Nermin Nikšić predložiti imena ministara.

"Nakon toga ćemo vidjeti da li je prevladao razum kod Stranke demokratske akcije. Uvjeren sam da neće", izjavio je Konaković novinarima u Sarajevu.

Tvrdi da su na potezu institucije, prije svega visoki predstavnik koji mora otpetljati ono što je zapetljao te izmjenama Ustava i zakona, kako je ocijenio, pomogao samo Stranci demokratske akcije, prenosi Fena.

Edin Forto je govorio o SDA i "borbi za ostanak na vlasti".

"Ovi detalji koji sada isplivavaju, grčevita borba SDA za ostanak na vlasti je borba manje grupe pojedinaca za ostanak na slobodi. Ako postoji administracija koja je prijateljski nastrojena prema BiH to je američka administracija. Pred nama je pravna i administrativna bitka da institucije vratimo građanima", kazao je Forto.

Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...