POLITIČARKA IZ HDZ-a POKUŠAVA NEŠTO POJASNITI JAVNOSTI: Je li Lidija Bradara mislila na Iliju Nakića kada je rekla da u Parlamentu FBiH sjede potencijalni osuđenici za ratne zločine?

Međutim, Bradara je kazala i, a zbog reflektora javnosti usmjerenih na Kordića, nije imalo odjeka u javnosti, da među parlamentarcima, konkretno delegatima Doma naroda FBiH, sjede neki koji su ili potencijalni osuđenici ili ratni zločinci.

  • Mini market

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 3

“Ne stidim se svoje prošlosti, ništa nije sakriveno. Ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini, ako težite pomirenju, pričati samo jednu istinu i težiti samo jednoj istini. U istoj dvorani su sjedili sigurno ljudi koji su ili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, al za to se ne zna ili nisu nikada osuđeni”, izjavila je za Lidija Bradara 10. Marta u programu N1.

Bio je to Bradarin pokušaj da pojasni svekolikoj javnosti Bosne i Hercegovine šta su značile njene riječi u Parlamentu Federacije BiH, nakon izbora za predsjednicu entiteta, da je Kordić bivši ratni zločinac i da kada neko odsluži kaznu on prestaje biti ratni zločinac, piše novinska agencija Patrija.

Međutim, Bradara je kazala i, a zbog reflektora javnosti usmjerenih na Kordića, nije imalo odjeka u javnosti, da među parlamentarcima, konkretno delegatima Doma naroda FBiH, sjede neki koji su ili potencijalni osuđenici ili ratni zločinci.

Analizirajući sastav Doma naroda, vidjeli smo jedno dobro znano ime. Poznato u internacionalnim krugovima koji istražuju slučajeve ratnih zločina, pa se pitamo je li Bradara pod “potencijalnim osuđenicima ili počiniocima ratnih zločina” mislila na stranačkog kolegu Iliju Nakića.

Ilija Nakić je već drugi mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH u koji ga bira HDZ BiH. Riječ je o osobi koja očito uživa veliko povjerenje Dragana Čovića i samog HDZ-a, te nas stoga i čudi Bradarina poruka.

alt

lija Nakić, već drugi mandat je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

S druge strane, Nakić još čeka procesuiranje za koje ga je “optužio” i hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs. U razgovoru od 15. novembra 2008. godine za Jutarnji list, Rojs je kazao da je Nakić među ostalima za koje postoji dokumentacija da su činili ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

No, osim optužbi hrvatskog generala, Nakić je pod teretom dokaza iz Tribunala iz Haga, koji su ustupljeni pravosudnim organima Bosne i Hercegovine. Riječ je o uveliko zanemarenoj “A” listi, koja se razvlači i ne procesuira zbog pokušaja kreiranja narativa o podjednakoj krivici tri strane.

Zato ni Nakić ni njemu slični nisu ni optuženi iako je Tribunal u osnovnoj formi zatvoren. Hrvatski obavještajci su svojevremeno uputili Vladi Hrvatske informaciju kako se spremaju optužnice protiv hrvatskih generala u Bosni i Hercegovini, što je očigledno bilo
dovoljno da se preko podobnih u bh. pravosuđu zaustave te istrage i procesuiranja.

Na tom spisku je i bio i Nakić, ali umjesto na optuženičkoj on sjedi u parlamentarnoj klupi i odlučuje o životima građana, naplaćuje goleme svote novca iz njihovih poreza.

Stoga, u dobroj namjeri, savjetujemo Bradari da prijavi svog kolegu Nakića i da poduzme dozvoljene korake kako bi on bio izveden pred lice pravde. Ako će biti vjerodostojna onome što govori to će i uraditi, jer, ko zna, možda joj i Nakić jednog dana bude prijatelj osuđenik, pardon bivši osuđenik za ratne zločine! Ko zna!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...