„MI ODAVNO GOVORIMO DA OVO NIJE PRAVNA DRŽAVA….“: Čovića dočekalo neugodno pitanje, evo šta misli o američkim sankcijama Osmanu Mehmedagiću…

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su naglasili da se o osobama, koje dospiju na crnu listu, provjeravaju dostupni navodi o nezakonitim aktivnostima, koje bi mogle biti predmet istrage. Dodali su da u odnosu na Osmana Mehmedagića postoji ranije formiran predmet.

  • Mini market

  • 17. Mar. 2023  

  • 5

Stigle su brojne rekcije nakon što je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić dospio na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. Kako su naveli na službenoj stanici Ministarstva finansija SAD-a, Mehmedagić je sarađivao s kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke. Iz Stranke demokratske akcije izričito odabacuju optužbe, te traže dokaze. 

Koruptivno djelovanje, te zloupotreba državnih resursa u stranačku korist neki su od razloga zbog kojih se na američkoj crnoj listi našao i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, naveli su na zvaničnoj stranici američkog Ministarstva finansija i trezora. Nakon toga, uslijedila je reakcija Stranke demokratske akcije: 

"U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima s ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe. Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo."

Iz SDA navode da su optužbe koje su iznesene paušalne, ponovljene i proširene. Podsjetili su da je Američka ambasada u junu prošle godine optužila SDA da pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, te da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH. Naglašavaju da neće podleći nikakvim pritiscima te da će voditi politiku u korist Bosne i Hercegovine.  

"Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca. Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a."

Bilježimo i komentar lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, čiji je jedan od prvih saradnika Marinko Čavara također na američkoj crnoj listi. Dragan Čović naglašava da će Vijeće ministara raditi na tome da Bosna i Hercegovina bude pravnosigurna država. 

"Najbolje je to ne komentirati, odluka je to administarcije američke odnosno MInistrastva finansija koje je na svoje portale stavilo takve odluke i do sada ih je bilo i nismo komentirali jer nije bilo razloga za to. Međutim, nešto ću drugo prokomentirati nevezano za te sankcije. Mi odavno govorimo da ovo nije pravna država, a nije pravna država zbog toga što se ovdje privatno upravlja obavještajno-policijskim pa i sudskim institucijama u Bosni i Hercegovini."

Malo oštrija rekcija, sitgla je od potpredsjednika Federacije, Igora Stojanovića

"Američka crna lista nam je pokazala nešto što je kontinuirana pojava u politici. Rad na štetu BH naroda i građana. Zloupotreba državnih institucija u svrhu uskostranačkih interesa. Secesija. Kriminal. Najgore je što smo se na to navikli. Postaje normalno."

Osman Mehmedagić odbacuje sve optužbe. Kaže da je  svoj posao obavljao profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno ni protuzakonito.

"Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD-a. Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje. Braniću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini."

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su naglasili da se o osobama, koje dospiju na crnu listu, provjeravaju dostupni navodi o nezakonitim aktivnostima, koje bi mogle biti predmet istrage. Dodali su da u odnosu na Osmana Mehmedagića postoji ranije formiran predmet. Poručuju da će javnost biti informisana, kada bude donesena odluka Tužilaštva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...