SUSRET PREDSJEDNIKA DVIJE ZEMLJE U ANKARI: Turska će ratifikovati proces članstva Finske u NATO-u

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari istakao da je Finska ispunila uslove Turske za nastavak procesa ratifikacije.

  • Evropa

  • 17. Mar. 2023  

  • 1

Turska je u petak objavila da će u parlamentu ratifikovati proces članstva Finske u NATO-u, javlja Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari istakao da je Finska ispunila uslove Turske za nastavak procesa ratifikacije.

- Odlučili smo da pokrenemo proces ratifikacije finskog protokola o članstvu u NATO-u u državnom parlamentu - kazao je Erdogan te dodao: "NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti".

Na pitanje o kandidaturi Švedske za NATO, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa Štokholmom na osnovu principa NATO-a i pristupa u borbi protiv terorizma.

- Švedska je prihvatila teroriste, što nije bio slučaj s Finskom. Kako će proces napredovati, direktno će ovisiti o konkretnim koracima koje će Švedska poduzeti - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je podsjetio da je Turska Švedskoj "predala listu od 120 terorista" i pozvala švedsku vladu da ih isporuči Ankari.

- Nije moguće da zauzmemo pozitivan stav prema Švedskoj ako nam ne isporuče teroriste - kazao je Erdogan te naglasio: "Sve dok budemo svjedočili nepovoljnim pristupima prema Turskoj u borbi protiv terorizma, spremni smo zauzeti svaki stav".

Finski predsjednik Niinisto je izrazio zahvalnost Ankari u ime svih Finaca na odobrenju Turske za članstvo u NATO-u.

- Ovo je veoma važna vijest za sve Fince. Mnogo vam se zahvaljujemo - kazao je Niinisto.

Također je posebno pohvalio turskog predsjednika Erdogana.

- Vi ste jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji može razgovarati sa svima. Možda ste jedini koji to čini - rekao je finski predsjednik.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...