ZVIZDIĆ U BERLINU RAZGOVARAO SA PREDSJEDNICOM BAS: Bundestag pruža punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Bas su tokom sastanka potvrdili zalaganje i BiH i Njemačke za mir, demokratiju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava i sloboda. Razgovarali su i o posljedicama agresije na Ukrajinu.

  • Vijesti

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjednicom Bundestaga Bärbel Bas. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i EU.

Razgovarali su i o unapređenju parlamentarne saradnje i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić je pozvao delegaciju Bundestaga na čelu sa predsjednicom Bas da posjeti Parlament BiH i načelno je dogovoreno da to bude 11. jula 2024.godine.

Predsjedavajuci Zvizdić je predložio da se povodom godišnjice genocida u Srebrenici, početkom jula ove godine organizira debata u Bundestagu i još jednom skrene pažnja na zločine i genocid počinjene u Srebrenici i BiH, te da se pozove na čvrsto i trajno osiguranje mira u BiH i regionu.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Bas su tokom sastanka potvrdili zalaganje i BiH i Njemačke za mir, demokratiju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava i sloboda. Razgovarali su i o posljedicama agresije na Ukrajinu.

Zvizdić je rekao da u BiH pažljivo pratimo razvoj situacije u Ukrajini i kao država podržavamo ukrajinski narod u odbrani od agresije, kao i njezin suverenitet i teritorijalni integritet.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio diplomatskim naporima i podršci Savezne Republike Njemačke u vezi sa dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Izrazio je zadovoljstvo čianjenicom da Bundestag prepoznaje značaj Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i pruža punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da se nada da će I u narednom periodu BiH imati i političku i ekspertsku podršku SR Njemačke u procesu realizacije obaveza sa evropske agende BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...