KO JE ZAPRAVO MARIN VUKOJA: Od poslušnog sekretara do sudije Ustavnog suda BiH u režiji HDZ-a (VIDEO)

HDZ želi i Ustavni sud Bosne i Hercegovine staviti pod političku kontrolu

  • Politika

  • 17. Mar. 2023  

  • 1

Biti sudija Ustavnog suda jedne države je najveća privilegija, priznanje i odgovornost za isključivo istaknute pravnike koji posjeduju visoke moralne vrijednosti i ugled.

Izbor sudija Ustavnog suda ne poznaje etničku podjelu, već isključivo kompetenciju, piše televizija Hayat.

HDZ želi i ovu ustanovu politizirati. Žele Marina Vukoju u sastavu ustavnih sudija. U tome im bezobrazno pomažu NIP, Naša stranka i SDP. Konkursne procedure gube smisao jer o kandidatima odlučuje politika. A ko je zapravo Marin Vukoja?

Zamolio bih novinare da nježnije kucaju’ po tastaturi, jer to ometa predsjedavajuću Krišto tokom sjednice Predstavničkog doma. Hvala.” – ovo je rečenica sa sjednice održane 20.9.2017 po kojoj je Marin Vukoja, po naređenju Borjane Krišto, upozorio novinare, prekršio poslovnik o radu i ostao upamćen medijskim radnicima. Vječiti sekretar Vukoja glavni je HDZ-ov kandidat za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

"To je osoba koja je čitav život provela kao sekretar u različitim tijelima, da li na kantonu ili BiH. S druge strane imamo osobu koja je sudija, i koja je potpredsjednik VSTV. Možemo doći u poziciju da izaberemo osobu koja u životu nije napisala nijednu presudu", objašnjava Nezir Pivić, bivši zamjenik ministra pravde BiH.

Govoriili su i govore da rade drugačije – istina je suprotna. Narod i pravda i SDP svim silama ubjeđuju javnost da je ono što rade ispravno, da Marin Vukoja, čovjek koji je blizak HDZ-u, čovjek koji ni po čemu drugom nije poznat osim toga da je sekretar, odličan kandidat za poziciju sudije Ustavnog suda BiH, jedne od najbitnijih državnih institucija. Možda bi Nikšić, Konaković i Forto, ubijeđeni da sve znaju, trebali da poslušaju one koji znaju više od njih.

"Zasigurno bi se moralo raditi o osobi koja je ekspert, stručnjak iz oblasti prava na način da posjeduje iznadprosječne pravničke sposobnosti, vještine, znanje, intelektualne kompetencije, da može riješavati vrlo složena pitanja iz oblasti prava, što znači da takva osoba mora imati i teorijska i praktična znanja iz oblasti prava", kaže Jasmina Bešlagić profesorica Ustavnog prava na Univerzitetu u Bihaću.

Upravo je Trojka prije izbora tvrdila da će raditi na depolitizaciji pravosuđa. Ono što sada rade je suprotno njihovim obećanjima.

"Osoba koja do sad nije bila na funkciji sudije bilo kojeg suda, bez obzira na njegovo poznavanje pravnog sistema i prava uopće, mislim da ne bi trebao biti sudija Ustavnog suda i da se moglo naći i drugih osoba sa kriterijima koji su takvi da bi mogao biti sudija Ustavnog suda", tvrdi Nurko Pobrić bivši profesor Ustavnog prava Univerziteta Mostar.

Ustav ne nalaže raspodjelu po etničkoj pripadnosti, pa prevedeno, nacionalnost sudija uopće nije važna. No za ovu Trojku je izgleda važna, jer sve dok Čoviću ispunjavaju zahtjeve, to im je garant da će ostati na vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...