ALARMANTNO: Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH, glavni problem je...

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

  • Društvo

  • 18. Mar. 2023  

  • 1

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine objavilo je oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana. U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uslovi rada profesionalnih vojnika.

Biti profesionalni vojnik u Bosni i Hercegovini i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

"Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stepen ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju“, navodi za BHRT Enes Sačić, pukovnik Oružanih snaga BiH.

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, materijalni status pripradnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo 2.000 KM.

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

"Tu treba riješiti statusna pitanja, plate, naknade - to je jedno, a drugo - mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd", kaže parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

"Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje finansijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija", navodi vojni analitičar Berko Zečević.

Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10.000 vojnika, koliko ih je približno i danas.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...