JOŠ MALO BAKIRA IZETBEGOVIĆA: "Titovi partizani, komunisti i generali su radili etnička čišćenja, a moj babo je to zaustavljao"

"Na neistinu ćemo odgovarati istinom. Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili da je planirao etničko čišćenje. Bio je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja. Titovi partizani, komunisti i generali su radili etnička čišćenja, a moj babo je to zaustavljao", kazao je Izetbegović

  • Politika

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 16

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović se najviše osvrtao na posljednje Američke sankcije kazavši da će na neistine odgovarati istinom. U odnosu na to je napravio i poveznicu sa lažnim optužbama na račun Alije Izetbegovića.

Govoreći o optužbama SAD-a prilikom obrazlaganja sankcija Osmanu Mehmedagiću, Izetbegović je to odbacio kao neprovjerene tračeve "sarajevskih kafana koje međunarodna zajednica pokupi i prenese State Departmentu i oni odluče da po njima postupe".

"Mislim da američka ambasada nasjeda na tračeve sarajevskih kafana i opozicije SDA. Oni tužioci koji namještaju ovo oko respiratora", rekao je.

Ostaje optužba da je Osmanagić radio stvari koje su finansijski pogodovale SDA, a Izetbegović kaže da su SAD dužne sve navode potvrditi jasnim dokazima.

Govoreći o dokazima, Izetbegović je to usporedio sa činjenicom da su, aktuelnu temu oko diplome njegove supruge Sebije Izetbegović, pojasnili i dokazali donošenjem indeksa kao dokaza o studiranju.

Potom se dotakao izjava profesora Kurjaka koji je nedavno izjavio da njegova supruga kod njega nikada nije studirala, a potom su našli snimke na kojima Kurjak govori kako je doktorski rad Sebije Izetbegović "izvanredan" i da bi ga mogla odbraniti bilo gdje.

Nastavio je da će na neistinu odgovoriti istinom te sve povezao s neistina u vezi sa njegovim ocem Alijom Izetbegovićem.

"Na neistinu ćemo odgovarati istinom. Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili da je planirao etničko čišćenje. Bio je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja. Titovi partizani, komunisti i generali su radili etnička čišćenja, a moj babo je to zaustavljao", kazao je Izetbegović

Govorio je o tome kako se sada stvara atmosfera u kojoj SDA gledaju kao kriminalnu organizaciju

"Ako bilo šta dokažu, da smo kriminalna organizacija, ja ću se povući; prije devet mjeseci su nam zalijepili etiketu ali bez ikakvih dokaza", poručio je Izetbegović.

Naglasio je da će njegova stranka učiniti sve kako bi popravila odnose sa SAD, ali da ne mogu pristati na neistine.

"SDA će učiniti sve da popravi odnose sa SAD, samo ne možemo pristati na neistine, ima nešto što je važnije - a to je istina i pravda i ne možemo pristati na neistine, Ako je istina ovo što piše u izvještajima, ja ću se povući", naglašava on i pita se može li dopustiti da im lijepe etikete bez ikakvih dokaza?

Za kraj, prokomentarisao je i nedavne izjave Harisa Zahiragića rekavši da je pretjerao, opisavši ga kao "mladog i temperamentnog" čovjeka koji se tek našao u politici na toj razini, a koji je dao dvije "teške" izjave koje su, između ostalog, suprotne politikama koje vodi SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...