POLITOLOG SAVIĆ: "Ovi izbori su presudni, snažan upliv crkve u politiku..."

Pojedini politički analitičari u Crnoj Gori objašnjavaju da su se u javni diskurs posljednjih godina nametnule teme koje su prije 10 godina bile deplasirane u ovoj državi.

  • Regija

  • 18. Mar. 2023  

  • 0

Šta izbori u nedjelju znače za Crnu Goru? Da li će oni odrediti politički kurs društva? O tome je za N1 govorio politolog Marko Savić.

Ističe da Crna Gora više nije primjer tranzicione države koja ide ka EU i da se trenutno nalazi u ćorsokaku.

”Ovi izbori jesu presudni jer s pozicije vlasti, odnosno aktuelne većine, institucija predsjednika je posljednja koju bi trebali osvojiti. Jedna od karakteristika kampanje je da je gotovo kod svih bila ključna borba protiv jednog čovjeka – odnosno Đukanovića. Jedan dio njih je snažno koračao po populističkim linijama, odnosno govorili su o onome što uopšte nisu ingerencije predsjednika,” ističe Savić.

Pojedini politički analitičari u Crnoj Gori objašnjavaju da su se u javni diskurs posljednjih godina nametnule teme koje su prije 10 godina bile deplasirane u ovoj državi. Prije svega misli se na identitetska pitanja. Politolog Savić se djelimično slaže sa tim:

“Identitetska pitanja nikada nisu bila u potpunosti zanemarena. To je zavisilo od političkih elita koje su odlučivale šta da sklone sa strane, a kada su izbori da ih koriste. No, od litija je drugačije jer to govori o klerikalizaciji društva. To govori o snažnom uplivu crkve u politička pitanja. Prvu vladu nakon promjene vlasti DPS-a izabrala je SPC. Neki od pregovora dešavali su se u manastirima, to nije bilo očekivano za Crnu Goru. To je pokazalo drugo lice i koliko jedan nepromišljen politički korak može probuditi čitavu mašineriju koja stoji iza crkve”.

Analizirajuću prethodni period Savić podcrtava da je politička komunikacija na niskom nivou. Da se ona radikalizovala i da se koristi govor koji nije ”ni za kafanu”. S druge strane predizborna kampanja je bila prilično umirujuća, a najveće iznenađenje je retorika Andrije Mandića koji je u prvi plan stavljao pomirenje. U isto vrijeme i aktuelni predsjednik Milo Đukanović najavio je moguće razgovore sa Demokratskom frontom.

“Niko nije mogao da pretpostavi ovakvu promjenu narativa. Što se tiče Mandića iza stoji jak PR tim i to je oprobana priča. Nisam siguran koliko će on uspjeti da utiče na procrnogorske glasače koji dobro znaju na kojim je narativa on dolazio do svojih pozicija. S druge strane govori se o potezu DPS-a… ipak ne vidim da će doći do istinskog dijaloga, ali je to iskorišteno da se DPS pozicionira kao jedina strana naspram Andrije Mandića,” zaključuje Savić.

Prema svim predviđanjima pozicija predsjednika Crne Gore neće biti odlučena u prvom krugu glasanja, nego u drugom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...