NERMIN OGREŠEVIĆ OTVORENO: "Sporazum s 'Trojkom' i dalje važi, mada su ga prekršili formiranjem državne vlasti s Dodikom i Čovićem"

Dodao je da nije optimističan u pogledu rokova o kojima je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, da će Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

  • Politika

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 2

Lider Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević ocijenio je veoma važnim da je formirana Vlada USK koja će imati dvotrećinsku podršku u Skupštini USK.

"Mislim da je to glavno obilježje formirane koalicije u USK (SDA, NES, SBiH i DF)", rekao je večeras Ogrešević gostujući na Face TV-u.

No, kako je naveo, do toga nije došlo preko noći ili naprasno.

"Mi jesmo bili opredijeljeni izrazito da formiramo sa svojim partnerima ("osmorka") vlast i većinu u USK. Međutim, jednostavno nije išlo. Mislim da USK nije trebao još jedan period nestabilnosti i nemogućnosti da se rade ozbiljni poslovi.

Jednostavno, na neki način uz sve naše napore i nerazumijevanje u konačnici naših partnera, mi smo bili u situaciji da formiramo ovu parlamentarnu većinu", pojasnio je Ogrešević.

Na pitanje hoće li se ova nova koalicija iz USK preliti i na federalni nivo, Ogrešević je odgovorio:

"Mi nismo vodili takve razgovore niti smo preuzeli bilo kakve obaveze u tom smislu kad je u pitanju razgovor oko formiranja parlamentarne većine u USK. Imamo potpisan sporazum sa našim partnerima na nivou FBiH i mi smo se dosad držali tog sporazuma".

Prema njegovim riječima, taj sporazum i dalje važi, "mada ga je 'trojka' prekršila formiranjem državne vlasti bez nas sa Dodikovim SNSD-om i Čovićem. Ali, evo, mi se držimo sporazuma koji je još uvijek na snazi u FBiH".

"Mi u ovo nismo ušli sa bilo kakvim kalkulacijama. Nama je pitanje ustava, i FBiH i države, i državne imovine nadstranačko. I svako zadiranje u ustavne promjene, da li na nivou entiteta ili BiH, za nas je vrlo bitno pitanje.

Naši stavovi su poznati, rekli smo da je jedini naš uslov - ako dođe do intervencije visokog predstavnika - za nas nisu prihvatljiva jednokratna rješenja samo za ovaj trenutak", potcrtava Ogrešević.

SDA zna naše stavove

Na pitanje je li ga u Sarajevu, gdje je prije nekoliko dana i potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK, lider SDA Bakir Izetbegović pitao hoće li sa SDA i na federalnom nivou, Ogrešević kaže:

"SDA je upoznata s našim stavovima i mi se toga držimo. Imamo potpisan sporazum, imamo obaveze prema našim partnerima, tako se ponašamo i tako ćemo se ponašati.

Međutim, imamo situacije koje su iznad dnevne politike i, ako se odnose na budućnost i ono što nas čeka sutra, onda mi o tome i vodimo računa.

Ne želimo biti u sendviču između 'trojke' s jedne, i SDA i DF-a, s druge strane. Mi imamo svoje stavove. Svjesni smo svog kapaciteta i uloge".

Ogrešević ističe da odgovornost za stanje u državi, osim SDA, snose i HDZ BiH, a naročito SNSD.

"Mišljenja smo da barem u FBiH naši partneri moraju pokazati taj novi kvalitet. U ovom trenutku je sigurno - imamo partnere - "osmorku". Samo što mi nismo "trojka", mi smo blok NES-SBiH", istakao je Ogrešević.

Dodao je da nije optimističan u pogledu rokova o kojima je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, da će Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

"Krajina je mirna. A mirna Krajina - sigurna Bosna. Mislim da su građanima već bile dosadile dosadašnje krize na rubu parlamentarne većine u USK", dodao je Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...