KONAKOVIĆ U MOSTARU; ZAKLJUČKE SDA NAZVAO ZBRKANIM: "Očekujem da Schmidt popravi ono što je zapetljao u izbornoj noći"

Konaković ne očekuje da će jedan od potpredsjednika FBiH Refik Lendo (SDA) dati pristanak za formiranje Vlade FBiH i smatra da je to SDA-ov nalog. Uvjerava da veliki broj onih u SDA, za koje je naveo da su korektni i s kojima je u kontaktu, znaju da je to greška i da će SDA zbog toga platiti visoku cijenu.

  • Politika

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 11

Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je u Mostaru, između ostalih, komentarisao posljednje prijetnje secesijom Republike Srpske i formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 Bio je u posjeti Mostaru u kojem se susreo sa stranačkim zvaničnicima, članovima i simpatizerima iz ovog grada. U izjavi za novinare osvrnuo se na najavu predsjednika SNSD-a kao koalicionog partnera u državnoj vlasti i predsjednika RS-a Milorada Dodika da će se ovaj entitet otcijepiti ako visoki predstavnik Christian Schmidt riješi pitanje državne imovine.

"Nisam iznenađen da Dodik ne mijenja retoriku. Potvrdili smo da Bosna i Hercegovina ima bolju, drugačiju atmosferu u Vijeću ministara zbog same činjenice da je Vijeće ministara formirano najbrže ikada u historiji Bosne i Hercegovine, da smo na Vijeću ministara usvojili nacrt budžeta. To su dvije stvari koje se nisu dugo desile i to potvrđuje da smo opravdano govorili o novoj energiji u Vijeću ministara", konstatovao je, prenosi Klix.

 Konaković kaže da nije očekivao i "ne daj Bože obećao da će nekoga prevaspitati i umanjiti retoriku koja nije ugodna njegovim ušima i ušima nekog drugog".

"Secesija, ko god o njoj govorio, Dodik ili neko drugi, vodi konfliktu i to jeste stvar koja ne treba biti prisutna. To je povratak u vrijeme kojeg se nerado sjećamo", upozorio je.

Pozvao je ostale političare da se posvete životnim problemima građana. Ponovio je da u Bosni i Hercegovini niko neće, kako je rekao, mirno posmatrati nikoga ko bi pokušao dijeliti državu na neke dijelove.

O Helezovim izjavama i SDA 

Komentarisao je i jučerašnje tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza iz koalicionog SDP-a, a koje je Helez istakao tokom Centralnog dnevnika televizije Face. Ministar odbrane je, pozivajući se na obavještajne podatke, da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić politički okreće Jeleni Trivić iz opozicionog PDP-a, odnosno da okreće leđa Dodiku.

"Nisam vidio da se pozvao na obavještajne podatke. Rekao je da ima neka saznanja i sumnjam da ih je direktno dobio iz agencije. Tako da to ne mogu ni afirmisati, ni osuđivati. Ozbiljan je političar i odgovara za svoje postupke", kazao je Konaković.

Kako je izjavio, ne vjeruje da bi se neko igrao s podacima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji su pod oznakom tajnosti ili određene tajnosti.

Reagovao je i na današnje zaključke Glavnog odbora SDA, poručivši da mu djeluju zbrkano. Kako je naglasio, bio bi zabrinut da ga nisu spomenuli.

"Valjda im je takva praksa u posljednje vrijeme. Nemam neki poseban komentar na to", dodaje.

O formiranju Vlade FBiH

Zatim je govorio o formiranju Vlade FBiH, pozvavši SDA da omogući formiranje vlasti u kojoj neće biti SDA, već Osmorka, koju čini i NiP, i HDZ.

"Apelujem na razum u SDA ako ga ima i znam da ga ima, osim kod možda užeg rukovodstva, da se uozbilje i da puste da se većina artikuliše, da se formira vlast i da pokažemo da možemo biti bolji. da ljudi ocijene ko je bolji i to bi bilo fer nadmetanje", konstatovao je.

Poručio je SDA da anarhija, blokada i pozivi ljudima da blokiraju uspostavu vlasti ne vodi nikamo.

"Upozoravamo da prestanu s tim i da poštuju demokratsku volju građana", ponovio je.

Kako je izjavio, ne zanima ga strani faktor, poštuje sve prijatelje Bosne i Hercegovine, ali se odluke moraju donositi u Bosne i Hercegovine. Tvrdi da se vlast formira bez međunarodne medijacije i da je to pokazatelj da se može dogovarati oko važnih pitanja. Smatra da SDA to nije mogla dvije decenije i zbog toga ju je pozvao da pusti da se završi proces formiranja vlasti.

Očekuje da će sljedeće sedmice biti potpisana podjela resora u Vladi FBiH i najavio je da će prije formiranja entitetske vlade biti predstavljen njen program rada. Također je ponovo optužio da je SDA koruptivnim radnjama stekla većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH.

Konaković ne očekuje da će jedan od potpredsjednika FBiH Refik Lendo (SDA) dati pristanak za formiranje Vlade FBiH i smatra da je to SDA-ov nalog. Uvjerava da veliki broj onih u SDA, za koje je naveo da su korektni i s kojima je u kontaktu, znaju da je to greška i da će SDA zbog toga platiti visoku cijenu.

Međutim, mišljenja je da visoki predstavnik treba reagovati, tj. kako je rekao, popraviti ono što je zapetljao.

"Ipak očekujem da gospodin Scmihdt popravi ono što je zapetljao u izbornoj noći u 19:5 sati nakon objave rezultata te da shvati da tu odgovornost koju je preuzeo donošenjem ovog akta mora pretvoriti u odgovornost koja se zove potpuna deblokada procesa u Bosni i Hercegovini", zaključio je Konaković.

Govorio je i o svojim diplomatskim aktivnostima, ocijenivši da je doprinio da Bosna i Hercegovina ponovo bude u fokusu, kako je rekao, važnih destinacija koje su ključne za krupne političke odluke. Najavio je posjetu ministara vanjskih poslova Španije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...