NOVO UBOJITO ORUŽJE: Turska prezentirala novi Anka-3 dron

Letjelica bi trebala imati brzinu oko 0,7 maha (800 km/h) i uzletnu težinu do 7 tona, i veliku nosivost sa svojim podkrilnim oružnim stanicama.

  • Evropa

  • 18. Mar. 2023  

  • 1

ANKA-3 (MİUS) bespilotna je letjelica mlaznog motora sa delta krilom, koji je razvila nacionalna kompanija Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ)

Danas su prvi put prikazane fotografije borbene bespilotne lwtjelice ANKA-3. Temel Kotil, generalni direktor kompanije TUSAŞ plasirao je fotografije u javnost.

ANKA-3 (MİUS) bespilotna je letjelica mlaznog motora sa delta krilom, koji je razvila nacionalna kompanija Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ). ANKA-3, za koju se očekuje da će prvi put izaći iz hangara 18. marta 2023. godine, trebalo bi da počne sa taksiranjem, pokretanjem motora oko aprila 2023. godine i prvi let obaviti sredinom godine.

Letjelica bi trebala imati brzinu oko 0,7 maha (800 km/h) i uzletnu težinu do 7 tona, i veliku nosivost sa svojim podkrilnim oružnim stanicama.

ANKA-3 će obavljati zadatke izviđanja, nadzora i prikupljanje obavještajnih podataka, napad zrak-zemlja, lov neprijateljskih helikoptera, aviona i bespilotnih letjelica sa zrak-zrak raketama, neutraliziranje neprijateljskog radara i protuzračne odbrane s malim radarskim tragom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...