„KAD PADNEŠ SKUPLJAT ĆE TE GODINAMA…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon novog Dodikovog ispada…

„Slobodna Bosna“ odabrala je samo one komentare koji nisu uvredljivog sadržaja.

  • Mini market

  • 19. Mar. 2023  

  • 2

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske, te kako te dvoje zemlje decenijama ulažu ogromne napore, te da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom.

Nakon ovih Dodikovih riječi uslijedila je žustra rasprava na društvenim mrežama. „Slobodna Bosna“ odabrala je samo one komentare koji nisu uvredljivog sadržaja.

Podsjetimo, Dodik je kazao da Amerikanci i Britanci pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi modelirali BiH.

– Sada su pustili otimanje imovine Republici Srpskoj ne pozivajući se na Ustav nego na kreiranu odluku Ustavnog suda BiH koju su sami sebi donijeli da bi se mogli pozivati na tako nešto, rekao je Dodik, te dodao da „Republika Srpska ne može prihvatiti tu vrstu otimačine i ne želi ni u jednom trenutku dati legitimitet njihovim naporima te da će zato biti preduzete najavljene mjere“.

– Opšte je mišljenje ljudi u Republici Srpskoj da su oni neprijatelji srpskog naroda i da u tom pogledu i mi treba da se odnosimo prema njima. Sve što su činili Amerikanci je da su bili u Dejtonu i organizovali Dejton i za to se mogu dati određene pohvale, jer je to ne samo zaustavilo rat, kako oni kažu, nego donijelo mir – naveo je Dodik.

On je kazao da SAD i Velika Britanija nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da one ne mogu da čine bilo šta u tom pogledu.

– Što se tiče visokog predstavnika, zaduženog za tumačenje Dejtonskog sporazuma on nije visoki predstavnik Amerike i Britanije, nego je visoki predstavnik strana potpisnica Aneksa 10 – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to znači da oni krše međunarodno pravo masovno i prilagođavaju ga svojim potrebama kako bi nanijeli štetu i demontažu Republike Srpske.

– Demontaža Republike Srpske je njihov krajnji cilj. Ogromne napore koje ulažu proteklih više od 20 godina govore u prilog tome. Jedini način da se tome suprotstavimo je naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovog izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa prema tome i da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotrebljavaju i pokušavaju da navuku na priču kako neke reforme u BiH treba provesti – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom koja ne može i neće da uspije da živi.

– Sada su počeli da prijete, pokušavaju da budu sudovi da oni uređuju koja je retorika prihvaćena ili nije, ali ono što je definitivno neprihvatljivo da je moguće prihvatiti miješanje stranih ambasadora u unutrašnjih pitanja bilo kakve zemlje, pa i ovako nakaradne kakva je BiH – naveo je Dodik.

– Trebalo bi da prihvatimo da imovina pripada BiH i time bismo vjerovatno bili dobri momci za njih. Eto, mi to nikada nećemo prihvatiti, a kad oni eventualno povuku bilo koji korak, mi ćemo isto veče donijeti odluku o našem statusu, poručio je Dodik.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...