VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: "Biće nam mnogo teških stvari u budućnosti..."

"Ja ne ponavljam stvari zato što sam glup ili ne znam šta radim, već zato što dobro znam šta radim. Sada dolazimo do jednog člana koji je važan za sve, a to su nestale osobe, navodi Vučić.

  • Regija

  • 19. Mar. 2023  

  • 1

„Juče smo imali jednu ozbiljnu rundu razgovora u Ohridu, ono što je važno za ljude ja ću danas pročitati cijeli Aneks i pokušati da objasnim ljudima gdje se to nalazimo i šta je ono što činimo“, počeo je današnje obraćanje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pročitao dokument s kojim su se Beograd i Priština jučer usaglasili.

-Ovo je za nas u uslovima kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mnogo teških stvari u budućnosti, u narednih šest mjeseci, godinu dana, vidjećemo. Više ne zavisimo isključivo od Prištine, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo neke stvari na evropskom putu. Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, Srbija je međunarodno pravno priznata, Kosovo za mene nije i ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume s Kosovom. Čak i moje izjave kao predsjednika su obavezujuće za državu, zato pažljivo i disciplinovano vodim računa šta izgovaram“, rekao je Vučić i dodao:

„U formalno-pravnom smislu teško ćete dokazati da sporazum postoji bez potpisa, bez jasno izražene sagasnosti. Ja stalno govorim o crvenim linijama, priznanju Kosova i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije. Zato ne mogu da nametnu nešto Srbiji što Srbija nije prihvatila. Zato nisam potpisao ni Sporazum ni Aneks, ali smo spremni da radimo na implementaciji“.

-Član Bečke konvencije kaže sljedeće: „Dodatni problem je što član 7 Bečke konvencije utvrđuju da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost.“ Naravno, uvijek manje nego potpis, ali ima vrijednost. Zato sam odbijao da prihvatam glagolske imenice poput prihvatanje, ni adoption, ni acceptance, ni acknowlegment. Ja ne ponavljam stvari zato što sam glup ili ne znam šta radim, već zato što dobro znam šta radim. Sada dolazimo do jednog člana koji je važan za sve, a to su nestale osobe“, navodi Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...