KONAKOVIĆEV "POPRAVNI" U ZAGREBU: "O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH!"

"Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna", istakao je Konaković. 

  • Politika

  • 19. Mar. 2023  

  • 16

Današnji gost popularne emisije Nedjeljom u dva na HRT-u je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković

Jedan od prvih vanjskopolitičkih poteza nakon izbora za ministra vanjskih poslova je bio dolazak u Zagreb. 

"Prije sam skoknuo do Brisela nego što smo mi uskladili termine. Naravno prva destinacija u regiji je bila Hrvatska. Smatram to za nijansu boljom destinacijom od ostalih u regiji, jer mislim da odnosi Hrvatske i BiH, i generalno politička stabilnost ovog dijela jugoistočne Europe je preduvjet za bilo kakav pomak u bilo kojoj sferi ili reformi života", kazao je Konaković.

Ističe da ima puno pitanja i puno prilika i šansi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dodaje da je svoje posjete započeo za nekakve ciljeve i zajedničke procese. 

"Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna", istakao je Konaković. 

Kaže da mu je zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod mu je kaže jasna. 

"Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama"; kazao je Konaković. 

Podsjećamo, prilikom spomenute posjete Zagrebu, Konaković je na zajedničkoj pres-konferenciji sa hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom rekao da će se o izbornom zakonu BiH razgovarati na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske nakon čega su uslijedile brojne kritike. Više o tome možete pročitati na OVOM LINKU.

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...