"TAKVO PITANJE ZAJEDNIČKI JE...": Schmidt izbjegao direktan odgovor na pitanje hoće li smijeniti Dodika

"Imao sam dva intenzivna sastanka s Majkama Srebrenice, prije 9. januara. Saglasili smo se da oni koji imaju pozicije u državnim strukturama i prisustvuju ovakvim manifestacijama, moraju biti optuženi".

  • Politika

  • 19. Mar. 2023  

  • 5

Visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ponajviše je govorio o obilježavanju neustavnog Dana RS-a, a izbjegao je i jasno odgovoriti na direktno pitanje da li će morati smijeniti Milorada Dodika, javlja portal Politički

Najavio je krivično gonjenje funkcionera Bosne i Hercegovine koji su bili na tom okupljanju, prenosi Michael Martens, novinar FAZ-a koji je radio s njim intervju prije dvije sedmice. 

Schmidt je rekao da će "morati biti posljedica za one koji su učestvovali u obilježavanju nezakonitog praznika 9. januara". 

"To znači da je državnim službenicima zabranjeno prisustvo. Ako se ogluše, ako prisustvuju, onda mora biti posljedica", citira Martens Schmidta. 

Upitan da li, po istoj logici, Schmidt mora smijeniti Dodika, on je odgovorio tako što je izbjegao (direktan) odgovor. 

"Teoretski, da", citira Martens Schmidta. 

"Ali praktično je pitanje šta time rješavamo? Takvo pitanje zajednički je zadatak cijele međunarodne zajednice". 

Visoki predstavnik je i novinaru FAZ-a rekao da entitet Rs ima pravo na svoj praznik.

"No, taj datum mora biti prihvatljiv za sve, on mora biti prihvatljiv i za manjine u Rs", rekao je Schmidt. 

Martens prenosi i da je visoki predstavnik najavio procesuiranja državnih službenika, te ponovio njegov stav da "9. januar više neće biti kakav je bio do sada".

"Imao sam dva intenzivna sastanka s Majkama Srebrenice, prije 9. januara. Saglasili smo se da oni koji imaju pozicije u državnim strukturama i prisustvuju ovakvim manifestacijama, moraju biti optuženi", prenosi Martens. 

Pojašnjava da se visoki predstavnik referirao prema dva oficira srpske nacionalnosti iz Oružanih snaga BiH, mada su bili odjeveni u civilnu, a ne vojnu odjeću.

"Sada je vrijeme da tužilaštvo djeluje. Ako treba, mi ćemo slijediti i zahtijevati da tužilaštvo otvori predmete", prenosi Martens dijelove intervjua s Schmidtom.

"Razgovor je vođen prije više od dvije sedmice, ali sam tek sada imao vremena da ga napišem", dodaje Martens.

U podnaslovu teksta izvukao je i stav da se način na koji Schmidt radi u BiH "ne dopada bošnjačkim nacionalistima", prenosi portal Politički.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...