VLAST U DRHTAVIM RUKAMA, KOJOVIĆ NAPUSTIO SJEDNICU: "'Trojkaši' isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i..."

(...) nema potrebe da se sada ljute i izlaze sa sjednice.

  • Mini market

  • 20. Mar. 2023  20. Mar. 2023

  • 4

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, glasovima HDZ-a i SNSD-a, nije prihvatila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Protiv su bili članovi ove komisije Marinko Čavara (HDZ), Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a i Milan Petković (Ujedinjena srpska).

Za dopune ovog zakona glasali su Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA, te Albin Muslić (SDP), dok je prethodno sjednicu Ustavnopravne komisije napustio Predrag Kojović (Naša stranka). Na sjednici nije bila Darijana Filipović (HDZ).

"Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH utvrdila je da izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa kazna zatvora za one koji narušavaju suverenitet nije u skladu sa Ustavom. Po njima je narušavanje suvereniteta BiH prihvatljivo i ustavno. Toliko o novim vjetrovima promjena", prokomentirao je Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnka DF-a koji je i predložio dopune zakona.

Dunović je za Faktor kazao da će se danas na sjednici Zastupničkog doma glasati o ovom negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije, a ne o dopunama zakona, te da ne očekuje pozitivan ishod.

"To iz razloga što ove stranke "trojkaši", kako ih ja zovem jer za vođenje države trebate biti odlikaš, nemaju hrabrosti za važne odluke ili to prepuste partnerima iz HDZ-a i SNSD-a. Očekujem da sada svaki zakon koji se tiče jačanje BiH bude obaran", dodao je Dunović.

Istakao je da prilikom formiranja parlamentarne većine stranke koje se nazivaju patriotskim i probosanskim nisu vodile računa o većini u Ustavnopravnoj komisiji već o svojim pozicijama, te smo sada došli u situaciju da se kaže da ovakvi zakoni nisu u skladu sa Ustavom bez ikakvog obrazloženja, rasprave ili argumenata.

"A dopune Krivičnog zakona kakve su predložene jesu u skladu sa Ustavom i pri izlaganju sam i rekao da je suverenitet naveden u Ustavu i neprenosiv je", kazao je Dunović.

Rekao je da je Kojović izašao na prethodnoj tački dnevnog reda Ustavnopravne komisije koja se odnosila na dopune Zakona o sportu jer nije dobio objašnjenje zašto dopune tog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH.

"I da je Kojović ostao, ne bi bilo dovoljno da dopune Krivičnog zakona dobiju podršku. Ali ne želim da amnestiram Kojovića. 'Trojkaši' su isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i nema potrebe da se sada ljute i izlaze sa sjednice. O tome su prije trebali voditi računa", istakao je Dunović.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...