POSLJEDNJE PRIPREME: Sarajevske džamije uređene uoči ramazana (FOTO)

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta.

  • Društvo

  • 21. Mar. 2023  

  • 0

Sutra, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana. Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. Kako pridaju veliki značaj čistoći, tako je kod muslimana ovih prostora običaj da se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, te uređuje džamijsko dvorište, piše Anadolija.

Ekipa Anadolije posjetila je danas sarajevsko naselje Vratnik te zabilježila aktivnosti čišćenja i priprema za ramazan u gotovo 500 godina staroj Lubinoj džamiji. Broja omladina danas u prije ikindije-namaza obavila i posljednje pripreme džamije za predstojeći ramazan.

Kako je gost u tradiciji muslimana ovih prostora uvijek bio neko kome se posveti posebna pažnja, tako se i pred ramazan, kojeg vole nazvati “najdražim gostom”, potrude da džamije blistaju. Tako su i danas najmlađe džematlije Lubine džamije, predovođene imamom Salihom ef. Meštrovcem, obavile i posljednje pripreme u jednoj od najstarijih sarajevskih džamija.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...