FEDERALNI PARLAMENTARAC DRAGAN MIOKOVIĆ: "HDZ neće trajnu odluku Schmidta, podržavam privremenu"

"HDZ spada u desno političko krilo, kompletnoj javnosti je jasno da su nametanju Schmidta prethodili njegovi razgovori sa HDZ-om BiH, ali i HDZ-om Hrvatske. To vjerovatno ima neku uzročno-posljedičnu vezu", kaže on.

  • Politika

  • 21. Mar. 2023  

  • 14

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, potvrdio je za N1 kako će "najvjerovatnije" podržati listu Komisije za imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj se kao prvorangirani nalazi samo Marin Vukoja, bez ikakvog sudijskog iskustva, kojeg povezuju sa HDZ-om BiH. Dodao je da neće podržati listu sa imenima svih kandidata jer bi se tim "poništilo sve što je radila Radna grupa". Mioković je također pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da interveniše u vezi sa izborom nove Vlade FBiH istakavši da bi podržao i privremenu izmjenu Ustava FBiH.

Vrijeme ističe, hoće li se vlast formirati do 6. aprila kako najavljuje lider HDZ-a Dragan Čović?

Čović se nije pokazao dobrim prognozerom. Za petak je planiran sastanak “Trojke plus” sa HDZ-om i da se kompletira lista ministara i ministarstava kako bi do predviđenog roka Nermin Nikšić predao taj spisak predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari. Ona će to onda ponuditi potpredsjednicima da potpišu, a po najavama Refik Lendo to neće učiniti. Tada nastupa blokada?

Vi kažete blokada, SDA kaže da je to ustavno pravo?

Vrlo je jasno da onaj ko želi formirati Vladu FBiH mora donijeti 50 ruku u federalnom Predstavničkom domu. Ukoliko SDA ima taj broj ja javno, kao zastupnik Naše stranke, kažem da ću glasati za tu vladu. Najavljeno je da Lendo neće potpisati, očekujem onda intervenciju visokog predstavnika. Volio bih da bude stalna odluka, ali bih pristao i na privremenu. Sve je bolje od trenutne Vlade FBiH.

Da li bi HDZ pristao na stalnu izmjenu?

Siguran sam da ne bi. Izmjene koje je Schmdit van svake pameti nametnuo 2. oktobra značajno su doprinijele da se nađemo u ovoj situaciji. Ja ga smatram odgovornim i očekujem da to otkoči.

Zašto ga vaš partner HDZ nikad ne proziva?

Nemam problem da kažem da Schmidta doživljavam kao desničarskog političara i imam problem da percipiram politiku koju taj čovjek živi. HDZ spada u desno političko krilo, kompletnoj javnosti je jasno da su nametanju Schmidta prethodili njegovi razgovori sa HDZ-om BiH, ali i HDZ-om Hrvatske. To vjerovatno ima neku uzročno-posljedičnu vezu.

Kako gledate na ulogu SBiH i NES-a koja se čini prilično nestabilnom, neki ih nazivaju dobrim pregovaračima? SDA smatra da će SBiH i NES na njenu stranu, ali je danas to Efendić demantovao?

Mislim da se radi o dobrim trgovcima, istrgovali su mnogo više nego što su zaslužili. Nema nekih posebnih vjerovanja u politici, tu su interesi. Svaki su put glasali skupa sa nama i to mi je sasvim dovoljno.

Dosta reakcija izaziva izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Optužuje vas da podilazite HDZ-u i Čoviću glasom za Vukoju, prvorangiranog kandidata koji se povezuje sa HDZ-om. Vi ste član Komisije koja treba utvrditi prijedlog. Zašto ste odgodili odluku? Jeste li ustuknuli pred pritiskom javnosti?

Ustav BiH propisuje kriterije izbora sudija – sudija će biti pravnik visoko moralne kvalitete, svako ko ispunjava ovaj kriterij može biti sudija Ustavnog suda. Sudije ne može biti državljani BiH i druge susjedne zemlje. 2005. Parlament FBiH donio je odluku o načinu biranja tih sudija, i ta odluka predviđa da to radi Komisija za imenovanje putem javnog konkursa, a da operativne stvari radi Radna grupa. Treće – da kada Radna grupa dostavi spisak svih kandidata Komisiji ona je dužna da provjeri da li je procedura provedena na ispravan način i da Predstavničkom domu FBiH dostavi konačan prijedlog.

I u tom prijedlogu ne mora biti naveden samo prvorangirani, u ovom slučaju Vukoja?

Do sada su sudije birane pet puta, četiri puta su dostavljeni prijedlozi sa samo prvorangiranim.

Da li Komisija može dostaviti kompletnu listu? Da li ste vi za to da se pošalje lista samo sa prvorangiranim Vukojom ili da bude proširena?

Neću biti za to da ide kompletna lista, vrlo se dvoumim da idu dva prvorangirana. Na taj način bi Komisija poništili šta je radila Radna grupa. Insistiranje na slanju dvoje ili čitave liste – znate šta je argument za to? Argument je da je drugorangirana kćerka bivšeg SDP-ovca. Meni to nije argument.

A da li vam je argument da je Vukoja blizak HDZ-u? Hoćete li tako pogodovati HDZ-u, kako vas optužuju iz SDA?

Neću pogodavati HDZ-u. Ovdje se radi da bi se trebao zamijeniti Mato Tadić na mjestu sudije Ustavnog suda, koji je bio HDZ-ov ministar. Odgovorit ću vam da je 2005. Seada Palavrić izabrana u Ustavni sud Bosne i Hercegovine sa mjesta potpredsjednice SDA.

Tako je. SDP se tada bunila govoreći kako je nedopustivo da u Ustavnom sudu sjede ljudi sa stranačkim konekcijama. Kako je sad dopustivo glasati za nekoga ko je povezan sa HDZ-om?

Postupit ću po svojoj savjesti. Ne bježim da odgovorim, ali moram sačekati sa tom Komisijom…

Na Twitteru ste napisali da nekada morate gutati žabu?

Žaba je procedura. Ako mene pitate privatno, ja ću uvijek biti za to da sudija Ustavnog suda bude neko ko je imao sudačko iskustvo.

Kako je Vukoja onda prvorangirani ako nema nikakvo sudačko iskustvo? Hoćete li svoj glasa dati da samo ide prvorangirani i on će onda biti jedini izbor?

Najvjerovatnije da hoću, da budem potpuno otvoren. Za to imam svoje razloge. Konačnu odluku ću donijeti nakon sastanka Komisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...