PRAVOSUĐU BOSNE I HERCEGOVINE POBJEGAO JOŠ JEDAN RATNI ZLOČINAC: Raspisana 172. potjernica

Nakon suđenja koje je trajalo duže od dvije godine, Suvara je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvorske kazne.

  • Hronika

  • 21. Mar. 2023  

  • 3

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je potjernicu za Duškom Suvarom, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne. Prema posljednjim informacijama njegovog advokata, Suvara se, u vrijeme kada se trebao javiti na izdržavanje kazne, nalazio u Turskoj.

Iz Državnog suda je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je 2. februara izdana naredba za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za osuđenim Duškom Suvarom, jer nije stupio na izdržavanje kazne zatvora.

Naredba je izdana više od mjesec dana nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne. Prema prvobitnom rješenju, Suvara se na izdržavanje kazne trebao pojaviti 27. decembra 2022. godine. Na upit da li se javio na izdržavanje, iz Suda je novinarima BIRN-a BiH 28. decembra rečeno da nemaju informacije.

Osuđeni Duško Suvara još nije stupio na izdržavanje kazne zatvora. Ukoliko osuđeni dobrovoljno ne stupi na izdržavanje kazne zatvora, kao zakonske radnje koje Sud treba preduzeti u zavisnosti od konkretnog slučaja, prvo se preduzima sprovođenje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora, te ukoliko isto ne bude moglo da bude realizovano, Sud će raspisati potjernicu za osuđenim“, odgovoreno je tada, a u januaru je navedno da se “još se nisu ispunili uslovi za raspisivanje potjernice“.

Suvarin advokat Slobodan Perić potvrdio je da su se na prvobitno rješenje za odlazak na izdržavanje žalili i da je ono konačno odbijeno 4. januara ove godine. Iako je Perić tada za BIRN BiH rekao da će se Suvara sam javiti na izdržavanje kazne, nakon odbijene žalbe, to se nije dogodilo ni nakon više od dva mjeseca poslije.

Nekoliko dana nakon odbijanja žalbe, Perić je za BIRN BiH potvrdio da je sa Suvarom kontaktirao posljednji put 4. januara, kada mu se Suvara javio sa aerodroma iz Istanbula rekavši da će krenuti za Sarajevo, te od tada nisu komunicirali ni na koji način.

“Ja nemam nikakvog kontakta s njim, a nikom se od poznanika nije javio. Ja se sad ne sjećam datuma, ali onda je rekao da dolazi u Bosnu. (…) To je trebalo biti negdje oko Nove godine, par dana prije ili poslije. Ako nešto saznate o tome da li je ušao, molim da mi javite“, odgovorio je Perić novinarima BIRN-a BiH na upit početkom marta.

Granična policija Bosne i Hercegovine odbila je zahtjev novinara BIRN-a BiH za pristup informacijama o prekograničnom kretanju Duška Suvare, zbog čega nismo bili u mogućnosti potvrditi da se on tokom 2023. godine nije vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Facebook profil pod imenom Duško Suvara posljednji put je bio bio aktivan 7. marta 2023. godine, međutim, do danas sa njega nije odgovoreno na poslane upite i pozive.

Nakon suđenja koje je trajalo duže od dvije godine, Suvara je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvorske kazne.

U presudi je navedeno da je u maju i junu 1992. godine silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. Sudsko vijeće je utvrdilo da je u maju 1992. godine pod prijetnjom odveo S-1 iz kuće u naselju Luke i natjerao je da uđe u kanal, gdje ju je silovao. U presudi se navodi i da je 30. juna iste godine, u naselju Čukure, pucajući došao u kuću S-2, koja je tu bila sa suprugom, te tražio od njih novac, a oštećenu odveo na livadu, gdje je prema njoj nečovječno postupao i silovao je.

Iz Suda BiH su, pored Suvare, prema ranijim informacijama, potjernice raspisane za 12 pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Među njima su Novak Đukić – osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boško Lukić –osuđen za zločine u Ključu, Miroslav Duka – osuđen zbog zločina u Bileći, Mićo Jurišić – osuđen za zločine na području Prijedora, Momir Savić – osuđen za zločine u Višegradu, kao i Mirko Todorović – osuđen za zločine u Bratuncu.

Uz njih, potjernice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora, Simo Stuparom, osuđenim za zločine u Vlasenici te Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Zavidovićima.

U BiH su aktivne 172 potjernice protiv nedostupnih za ratne zločine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...